Apel pentru proiecte de infrastructură energetică transeuropeană
Comisia Europeană a lansat vineri, 18 martie, primul apel de propuneri pentru proiecte de infrastructură energetică transeuropeană din 2016, în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE). Statele membre au la dispoziție un buget de 200 de milioane de euro pentru proiecte transfrontaliere care vor contribui la eliminarea izolării energetice și a blocajelor din calea finalizării pieței interne în domeniul energiei.
Pentru a putea depune o cerere de finanțare, un proiect trebuie să fie înscris pe lista celor de interes comun. O listă actualizată a fost publicată în luna noiembrie 2015 și conține 195 de proiecte, printre care cele de interconectare România – Bulgaria, de transport gaz pe coridorul sudic (din Grecia până în Ungaria și în sens invers, trecând prin România) sau de depozitare subterană a gazului (3 proiecte în județele Mureș și Suceava).
Termenul-limită pentru depunerea propunerilor este 28 aprilie 2016, iar decizia asupra proiectelor finanțate va fi luată până la finalul lunii iulie.
Context
Mecanismul pentru interconectarea Europei are la dispoziție 800 de milioane de europentru proiecte de infrastructură energetică în 2016. Fondurile vor acționa ca un catalizator pentru finanțări suplimentare de la investitori privați și publici. Prezentul apel de propuneri este primul din cele două prevăzute pentru acest an.
În cadrul precedentului apel, finalizat în ianuarie 2016, un proiect propus de România a obținut finanțare în valoare de 179 de milioane de euro.
Pagini Utile
- Anunț de presă
- Comunicat de presă integral (în limba engleză)
- Pagina de internet a apelului de propuneri
- Lista actualizată de proiecte de interes comun
- Mecanismul pentru interconectarea Europei
- Baza legală a MIE
- Condițiile de eligibilitate pentru proiectele din domeniul energetic
- Agenția executivă pentru inovare și rețele (INEA)