Ziua Internațională a Drepturilor Omului, sărbătorită la Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu”

Pe 10 decembrie 2014, Centrul Europe Direct Maramureș a fost invitat la Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu” Baia Mare, pentru a sărbători Ziua Internațională a Drepturilor Omului, împreună cu elevii clasei a X-a D, îndrumați de doamnele profesoare: Crina Herța, Bud Maria, Maria Bolchiș și Garofița Dragomir.

Împreună cu tinerii am discutat despre evoluția drepturilor omului și despre cele mai importante drepturi pentru ei: dreptul la viață, dreptul la educație, libertatea de exprimare, nediscriminare, dreptul la muncă, dar și despre dreptul la viață privată și dreptul la odihnă și recreere. O provocare a fost să identificăm ce obligații sunt eferente drepturilor despre care am discutat și să conștientizăm importanța de a ne asuma responsabilități în viață și comunitate.

Vizitele de Ziua Drepturilor Omului la Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu” Baia Mare au devenit o tradiție, 2014 fiind al cincilea an când am celebrat împreună data de 10 decembrie.

La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a O.N.U. a adoptat și proclamat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, compusă din 30 de articole.

Însă despre drepturile omului s-a vorbit din vremuri străvechi. Iată câteva exemple:

  • Cyrus cel Mare, primul rege al Persiei, după ce a cucerit Babilonul a dat câteva legi importante (539 ien – bc): a eliberat sclavii, a declarat că toţii oamenii au dreptul să-şi aleagă propria religie şi a stabilit egalitate rasială. Toate au fost scrise pe un cilindru ce este astăzi cunoscut drept Cilindrul lui Cyrus şi care este considerat a fi prima cartă a drepturilor omului.
  • Evul Mediul a fost marcat în primul rând de Magna Carta (1215) – a influenţat dreptul comun britanic şi Constituţia Statelor Unite. Printre drepturile din acest document: dreptul bisericii de a fi liberă de implicarea guvernului, dreptul tuturor cetăţenilor liberi de a deţine şi moşteni proprietate, principiile de judecată şi egalitatea în faţa legii.
  • Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite de la 4 iulie 1776: drepturile individuale şi dreptul la revoluţie. Primele 10 amendamente ale Constituţiei: drepturi şi libertăţi ca libertatea de exprimare, libertatea religiei, libertatea de adunare, dreptul la petiţie.

De-a lungul timpului, au fost făcute eforturi și sacrificii pentru instituirea sau pentru respectarea drepturilor omului. Iată doar câteva exemple mai recente:

Fostul preşedinte al Africii de Sud Nelson Mandela, un simbol al luptei anti-apartheid, a petrecut 27 de ani în închisoare ca deţinut politic al guvernului sud-african, laureat al  Premiului Nobel în 1993. Nelson Mandela a fost omagiat în întreaga lume pentru curajul cu care a luptat întreaga viaţă pentru “o societate liberă şi democratică, în care toţi să trăiască în armonie şi cu şanse egale. Este un ideal pentru care sunt gata să mor”, după cum afirma Mandela.

Tânara pakistaneză de 16 ani Malala Yousafzai, împuşcată în cap de talibani, în 2012 pentru că a cerut educaţie pentru fete.
Spunea că nu se teme de nimeni şi tot ce doreşte este doar dreptul la educaţie. Malala a supravieţuit atentatului şi curajul ei de luptătoare pentru drepturile tinerelor din Pakistan a impresionat o lume întreagă. Malala Yousafzai a fost nominalizată în 2013 pentru Premiul Nobel pentru Pace şi onorată în 6 decembrie 2013 cu atribuirea Premiului ONU al Drepturilor Omului, pe care l-au primit şi Martin Luther King în 1978, Nelson Mandela în 1988 sau Benazir Bhutto în 2008.

Denis Mukwege este laureatul Premiului Saharov pentru libertate de gândire în 2014. Ginecolog în vârstă de 59 de ani din Republica Democrată Congo (RDC), acesta a fondat Spitalul Panzi din Bukayu în 1998, în plină perioadă de război civil, unde tratează victimele violențelor sexuale, cu răni grave.

Alți nominalizați pentru Premiul Saharov 2014:

– Mișcarea ucraineană EuroMaidan a început în noiembrie 2013 un protest împotriva deciziei guvernului ucrainean de a amâna semnarea acordului de asociere cu UE.

– Leyla Yunus, din Azerbaidjan, activistă pentru drepturile omului și director al Institutului pentru Pace și Democrație, este în momentul de față în închisoare.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol