Telemeaua de Ibănești, produs cu denumire de origine protejată

  • Telemeaua de Ibănești, produs cu denumire de origine protejată„Telemeaua de Ibănești” a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu denumire de origine protejată” (DOP). Comisia Europeană a aprobat, în data de 15 martie 2016, cererea de înregistrare depusă de autoritățile române.

Telemeaua de Ibănești este o specialitate de brânză produsă din laptele obținut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenite de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orșova. Ea poate fi produsă doar în zona localităților Gurghiu, Hodac și Ibănești din județul Mureș, care sunt parte a văii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisă din generație în generație.

“Telemeaua de Ibănești” a fost adăugată la lista celor peste 1.330 de produse deja protejate în Uniunea Europeană, disponibilă în baza de date DOOR.

  • Salamul de Sibiu” a devenit cel de-al doilea produs românesc inclus în registrul celor ce poartă denumirea de “Indicație Geografică Protejată” (IGP). Comisia Europeană a aprobat, în data de 19 februarie 2016, cererea de înregistrare depusă de autoritățile române în acest sens.

Acest tip de salam este un preparat din carne crudă, uscat, asemănător cârnatului, acoperit cu un strat subțire de mucegai. El este produs în București și în județele Bacău, Brașov, Covasna, Călărași, Ilfov, Prahova și, după cum sugerează și numele, Sibiu. Primele referiri la producția și comercializarea lui datează din secolul al XIX-lea, el fiind denumit inițial  “Salam de iarnă”.

  • Magiunul de prune Topoloveni a fost primul produs românesc inclus în topul calităţii europene. Pe 8 aprilie 2011, “Magiunul de prune Topoloveni” s-a alăturat celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul european de calitate al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).

 

Informaţii suplimentare

În prezent, registrele de calitate pentru produsele agricole și alimentare sunt următoarele:

  • Denumiri de origine protejată (DOP): denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate în mod exclusiv sau esențial locului lor de producție și priceperii producătorilor locali. Produsul agricol sau alimentar trebuie să fi fost produs, procesat și preparat într-o zonă geografică dată, prin utilizarea unor tehnici recunoscute.
  • Indicații geografice protejate (IGP): produse agricole și alimentare a căror reputație sau ale căror caracteristici sunt strâns legate de desfășurarea activității de producție într-o zonă geografică dată. Cel puțin una din etapele de producție, procesare sau preparare trebuie să aibă loc în zona geografică respectivă (în cazul AOP, toate aceste etape trebuie sa aibă loc în zona geografică de referinţă).
  • Specialități tradiționale garantate (STG): denumiri de produse care garantează caracterul tradițional al produsului, fie prin compoziția acestuia, fie prin metoda sa de obținere. Produsele care poartă denumirea de STG nu sunt legate de o zonă geografică anume, însă trebuie să fie produse conform specificațiilor prestabilite.

 

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol