Tehnologia blockchain, în atenția Parlamentului European

Tehnologia blockchain este din ce în ce mai folosită pentru orice, de la criptovalute la voturi. Parlamentul lucrează la o politică publică ce va stimula dezvoltarea acesteia.

Tehnologia Blockchain se bazează pe registre digitale publice care pot fi utilizate și partajate simultan. Tehnologia este probabil cea mai cunoscută ca bază pentru Bitcoin și alte cripto-valute, dar este utilizată și în multe alte sectoare, de la industrii creative până la servicii publice.

Deputații Parlamentului European au propus o rezoluție pentru o „reglementare deschisă, progresivă și inovativă” și au avertizat că tehnologia ar putea duce la schimbări semnificative. „Blockchain are, în general, un element puternic perturbator care va afecta multe sectoare. Serviciile financiare sunt doar un exemplu”, a afirmat Doamna Eva Kaili, președintele panoului pentru evaluarea opțiunilor științifice și tehnologice, care oferă deputaților europeni studii și informații independente, de înaltă calitate și științific imparțiale, ce ajută la evaluarea impactului noilor tehnologii.

Rezoluția privind tehnologia blockchain analizează, de asemenea, efectele tehnologiei care conduce la mai puțini intermediari în alte sectoare, cum ar fi energia, sănătatea, educația, industriile creative, precum și sectorul public.

UE ar putea deveni cel mai important actor

UE are un rol important în cultivarea acestei tehnologii, a spus doamna Kaili. „Dorim să transformăm UE într-un actor principal în domeniul blockchain”, a spus dumneaei.

O altă preocupare este impactul pe care tehnologia îl poate avea asupra oamenilor și asupra datelor acestora. Doamna Kaili a spus că, pe măsură ce tehnologia evoluează, riscurile fac același lucru. „Nu este inteligent să se reglementeze tehnologia în sine, ci mai degrabă utilizarea acesteia și sectoarele care adoptă această tehnologie în modelele lor de afaceri. Protecția consumatorilor și protecția investitorilor sunt pe primul loc”, a explicat dumneaei.

Investiție

UE a promovat deja tehnologia. De exemplu, a investit deja peste 80 de milioane de euro în proiecte care susțin utilizarea blockchain. Comisia Europeană a spus că aproximativ 300 de milioane de euro vor fi alocate în plus până în 2020 acestei tehnologii.

În plus, în februarie 2018, Comisia a lansat Observatorul și Forumul Blockchain.

Ce urmează

Deputații europeni vor avea posibilitatea de a vota în plen cu privire la rezoluție în cursul unei viitoare sesiuni plenare. Dacă va fi adoptată, rezoluția va fi transmisă Comisiei Europene spre examinare.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol