Sondaj UE privind Casa Societății Civile

Ca parte a unui studiu privind posibila instituire a unei Case pentru Societatea Civilă, Comisia Europeană a lansat un sondaj cu scopul de a identifica opiniile cetățenilor și ale societății civile privind inițiativele actuale și așteptările legate de participarea la afacerile europene.

La nivelul Uniunii Europene (UE), doar o treime a celor peste 30.000 de respondenți se consideră informată în legătură cu drepturile cetățenești, potrivit unui sondaj recent. Încrederea în Uniunea Europeană a suferit un declin treptat în ultimii ani, cu toate că depășește încă în ansamblu nivelul încrederii pe care o au cetățenii în guvernele țărilor lor. În ansamblu, cetățenii se simt deconectați de la instituțiile UE și simt că nu își prea pot face auzit glasul în procesele decizionale ale UE.

Pe de cealaltă parte, însă, cetățenii par să aibă așteptări mari din partea UE, de exemplu cu privire la întreprinderea de acțiuni eficace împotriva efectelor crizei economice. În acest context, UE încearcă să găsească modalități de îmbunătățire a implicării publicului în afacerile UE și de lărgire a participării acestuia la elaborarea politicilor publice ale UE. Organizațiile societății civile joacă un rol esențial în cadrul acestor eforturi, furnizând interfața dintre cetățeni și instituțiile UE.

Sondajul UE privind Casa Europeană a Societății Civile, inițiat de Direcția Generală Comunicare a Comisiei Europene, urmărește necesitatea înființării unei astfel de instituții, dar și modul în care proiectul ar putea fi susținut de Uniunea Europeană.

Cetățenii și organizațiile societății civile pot răspunde sondajului până vineri, 31 ianuarie 2014, accesând următoarele link-uri:

Toate răspunsurile rămân strict confidențiale. Întrebările privind conținutul sondajului pot fi transmise pe adresa de e-mail miriam.deodato@ghkint.com.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol