Simpozionul ”Păstrarea patrimoniului de cactuşi din sera Vida Geza” – Biblioteca Centrului Universitar Nord Baia Mare, 24 martie 2014

Centrul de Documentare Europeană ”Nordica” din cadrul Bibliotecii Centrului Universitar Nord Baia Mare (CUBN) a organizat luni, 24 martie 2014, a III-a ediție a Simpozionului ”Păstrarea patrimoniului de cactuşi din sera Vida Geza” pentru a omagia activitatea sculptorului băimărean Vida Geza, al cărui Centenar a fost celebrat în 2013, precum și pentru a marca implicarea municipiului Baia Mare în protejarea și promovarea colecției de cactuși a lui Vida Geza. Participanți au fost studenți ai Facultății de Resurse din cadrul CUBN, precum și alte persoane interesate în acțiuni ecologiste și de dezvoltare durabilă.

Invitați au fost Dl Ing. Lorincz Istvan – Primăria Baia Mare, Andrei Lupșe – Școala de Permacultură ”Baza Ulmu” și Dna Margareta Căpîlnean – Centrul Europe Direct Maramureș.

Fotografii:

Evenimentul a fost deschis de dna Laura Varga, directoarea Bibliotecii CUBN, care a prezentat activitatea Centrului de Documentare Europeană ”Nordica”, colaborarea cu Centrul Europe Direct Maramureș și cu ceilalți invitați. În continuare, dna Laura Varga a prezentat viața și opera sculptorului Vida Geza, cu accent pe contribuția acestuia la îmbogățirea patromoniului cultural al județului Maramureș.

Centrul Europe Direct Maramureș a prezentat activitățile pe care le-a desfășurat împreună cu Centrul de Documentare Europeană ”Nordica”, în calitate de membri ai Rețelei Europe Direct, prin care au fost implicați studenți băimăreni și succesele repurtate de studenții băimăreni care au participat la Concursuri organizate de Reprezentanța Comisiei Europene în România. De asemenea, reprezentanta Centrului Europe Direct Maramureș a adus în atenția participanților un videoclip despre sculpturuile create de Vida Geza.

Dl Ing. Lorincz Istvan – Primăria Baia Mare a susținut prezentarea ”Colecţia de cactuşi Vida Geza”, prin care a transmis informații inedite și interesante despre cactuși și a vorbit despre inițiativa municipiului Baia Mare privind noul ”Parc Central” care va găzdui o parte din cactușii din colecția ”Vida Geza”.

În final, tânărul ecologist Andrei Lupșe a prezentat conceptul de permacultură, Școala sa de Permacultură ”Baza Ulmu” și casele ecologice pe care le are în contrucție în prezent.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol