România: probleme în implementarea legislației europene
- Norme actualizate privind mijloacele de transport rutier: Potrivit solicitării Comisiei Europene din 25 ianuarie, România, Cipru și Cehia trebuie să comunice măsurile naționale de transpunere a normelor europene actualizate privind greutățile și dimensiunile maxime ale anumitor vehicule rutiere (Directiva 2015/719/UE). Aceste norme, care privesc traficul internațional, joacă un rol important pentru funcționarea pieței interne și pentru libera circulație a mărfurilor în Europa.
- Îmbunătățirea inspecției tehnice pentru sporirea siguranței rutiere: România este unul dintre cele șase state membre cărora Comisia Europeană le-a solicitat, în 25 ianuarie, să transpună Pachetul privind inspecția tehnică auto, adoptat în 2014, al cărui scop este de a îmbunătăți inspecția vehiculelor în UE și, prin urmare, siguranța rutieră. Acest pachet este format din trei directive ale UE pe care statele membre trebuiau să le transpună până la 20 mai 2017. Cu toate acestea, până în prezent, Cipru, Cehia, Germania, Irlanda, România și Slovacia nu au făcut acest lucru sau l-au făcut doar parțial.
- Neaplicarea normelor privind piețele instrumentelor financiare: România și alte 10 state membre au primit o solicitare din partea Comisie Europene, în 25 ianuarie, de a pune integral în aplicare în cadrele lor naționale Directiva revizuită privind piețele instrumentelor financiare (Directiva 2014/65/UE, MiFID II). Această directivă, împreună cu un regulament [Regulamentul (UE) nr. 600/2014, MiFIR], a fost adoptată în urma crizei financiare cu scopul de a contribui la realizarea unor piețe financiare mai transparente, competitive și integrate în UE, pentru a asigura existența unui volum mai mic de tranzacții în afara piețelor reglementate și o mai mare protecție a investitorilor și consumatorilor și, nu în ultimul rând, pentru a spori stabilitatea financiară.
- Nerespectarea obligațiilor privind stocurile petroliere: Joi, 25 ianuarie, Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu a implementat și nu a aplicat corect Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/UE). Conform Directivei privind stocurile petroliere, statele membre au obligația de a asigura menținerea și disponibilitatea unui nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere pentru a garanta siguranța aprovizionării cu resurse petroliere a Uniunii Europene.
- Întărzieri în instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi: România și Malta au fost trimise în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligației de notificare a cadrelor naționale de politică în temeiul Directivei 2014/94/UE referitoare la instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi. Decizia Comisiei Europene a fost anunțată în data de 25 ianuarie.
Informații preluate de pe Website-ul Reprezentanței CE în România