România își promovează produsele agroalimentare
Două programe românești de promovare a produselor agroalimentare pe piețele din UE și din țările terțe fac parte dintre cele 41 aprobate spre finanțare de Comisia Europeană în data de 21 aprilie 2015.
Primul este cel propus de Asociația Națională a Crescătorilor de Ciuperci din România și are în vedere promovarea pe piețele din România și Grecia a legumelor și fructelor proaspete. Programul va avea o durată de 3 ani și un buget total de peste 1,5 mil. euro, din care aproape 0,77 mil. reprezintă cofinanțare europeană.
Cel de-al doilea program a fost propus de Romconserv și se axează pe promovarea uleiului de măsline/măslinelor, precum și a fructelor și legumelor procesate, pe piețele din Azerbaidjan, Belarus, China și Rusia. Programul va dura tot 3 ani și are un buget total de peste 1,46 mil. euro, din care 0,73 mil sunt fonduri europene.
Context:
Cele 41 de noi programe aprobate au o valoare totală de 130 de milioane de euro, din care jumătate (65 milioane de euro) provin din bugetul UE. Aceasta sumă include o suplimentare de 30 milioane de euro, pusă la dispoziție de Comisie, în urma embargoului impus în august anul trecut de către Rusia, asupra importurilor de produse alimentare din UE.
17 dintre programe vizează piața internă a Uniunii Europene, în timp ce restul de 24 au în vedere exporturile către țări terțe, inclusiv găsirea de piețe alternative (ca urmare a embargoului rusesc). Țările terțe și regiunile vizate sunt: Orientul Mijlociu, America de Nord, Asia de Sud-Est, China, Japonia, Coreea de Sud, Africa, Rusia, Belarus, Kazahstan, Australia și Norvegia.