Reţeaua de alertă rapidă Rapex îi protejează pe consumatorii europeni împotriva produselor periculoase


În anul 2011, peste 1 800 de produse nesigure au fost interzise, retrase sau rechemate de pe pieţele din UE (cu 20% mai puţine decât în anul anterior), se arată în raportul privind activităţile desfăşurate de Rapex în 2011 DeutschEnglishfrançais.

Această scădere s-ar putea datora, parţial, reducerilor bugetare provocate de criză, care au limitat posibilităţile organismelor naţionale de reglementare de a efectua inspecţii.

Verificările realizate au vizat în principal produsele care prezintă un grad ridicat de risc pentru consumatori. Recomandările oferite de Rapex au ajutat organismele de control să accelereze procesul de detectare şi eliminare a produselor periculoase.

Îmbrăcămintea, textilele şi articolele de modă au reprezentat 27% din totalul produselor nesigure identificate prin intermediul Rapex, urmate de jucării (21%), autovehicule (11%), aparate electrocasnice (8%) şi produse cosmetice (7%).

Verificările prin sondaj funcţionează

Autorităţile naţionale de reglementare au accelerat controalele coordonate vizând anumite tipuri de produse şi au descoperit un număr alarmant de deficienţe care pun în pericol siguranţa consumatorilor.

Astfel, s-a constatat că 35% din jucăriile pentru copiii sub 3 ani nu respectă standardele UE în materie de siguranţă. 65% din băncile solare verificate emiteau cantităţi de radiaţii ultraviolete cu mult peste limita stabilită de UE, reprezentând un risc real pentru sănătatea consumatorilor.

În 19 ţări din UE, se desfăşoară, în prezent, controale care vizează articolele de îngrijire a copiilor, artificiile, maşinile de tuns iarba şi încărcătoarele de baterii.

Siguranţă la sursă

Utilizarea reţelei de alertă DeutschEnglishEspañolFrançaisItaliano creată special pentru întreprinderi a crescut cu 62% anul trecut, numărul notificărilor introduse în sistem de către companii ridicându-se la 133.

Alte îmbunătăţiri

Activitatea Rapex a fost facilitată şi de faptul că anul trecut au intrat în vigoare norme mai stricte în materie de siguranţă a jucăriilor. În prezent, producătorii sunt obligaţi să testeze siguranţa tuturor jucăriilor noi înainte de le scoate pe piaţă.

Activităţi în curs

UE îşi va continua cooperarea cu China, pentru a reduce numărul mare de produse nesigure pe care ţara asiatică le exportă în Europa (bunurile fabricate în China au făcut obiectul a 54% din notificările înregistrate în 2011, faţă de 58% în 2010).

Până la sfârşitul anului 2012, Comisia intenţionează să propună măsuri care să permită consolidarea legislaţiei UE în domeniul siguranţei produselor şi abordarea ameninţărilor noi şi emergente.

Din reţeaua Rapex fac parte toate ţările UE, plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Reţeaua acoperă majoritatea bunurilor de consum, cu excepţia produselor alimentare, a hranei pentru animale, a dispozitivelor farmaceutice şi medicale, care fac obiectul altor sisteme de alertă, similare reţelei Rapex.

Mai multe despre siguranţa consumatorilor English

Site-ul Rapex English

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol