Rețeaua de clase virtuale ”eTwinning” – extinsă și în țări nemembre UE

Rețeaua „eTwinning” a Comisiei Europene, care a încurajat 100 000 de școli din 33 de țări europene să comunice prin intermediul internetului, va fi extinsă la școli din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina. Lansarea „eTwinning plus” va permite acestor țări să se alăture unei clase virtuale imense, în care elevii și cadrele didactice pot să afle mai multe despre omologii lor și să ia parte la proiecte interactive axate, de exemplu, pe învățarea limbilor sau pe matematică. Totodată, aceasta reprezintă pentru tineri o oportunitate de a descoperi diverse culturi și tradiții, dar și de a afla ce au în comun.

Rețeaua eTwinning, creată în 2005, este o comunitate de școli europene care nu încetează să se dezvolte. Aproape 200 000 de cadre didactice și peste 100 000 de școli din 33 de țări europene (cele 27 de state membre ale UE, Islanda, Elveția, Norvegia, Turcia, Croația și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) s-au înscris pentru a utiliza acest mediu online gratuit și sigur destinat formării profesorilor și proiectelor educaționale comune. Portalul eTwinning este disponibil în 25 de limbi.

Peste 5000 de școli din România sunt membre ai Rețelei eTwinning, dintre care 69 de unități școlare sunt din județul Maramureș.

Rețeaua eTwinning face parte din programul Comenius al UE și beneficiază de o finanțare anuală de aproximativ 10 milioane EUR. Finanțarea nu se atribuie proiectelor individuale, ci se concretizează în instrumente și sprijin pentru cadrele didactice și elevi, precum portalul eTwinning, și în seminare pentru profesori.

Un studiu recent a arătat că eTwinning este o modalitate simplă și accesibilă ca preț prin care școlile se pot implica într-o cooperare internațională. Acesta a mai arătat că, datorită implicării în eTwinning, cadrele didactice și-au îmbunătățit competențele și relațiile cu elevii și și-au lărgit rețelele profesionale. Elevii s-au simțit mai motivați și au lucrat mai bine în echipă.

Ca parte a noului program Erasmus pentru toți, care va începe în 2014, Comisia și-a propus ca eTwinning să devină o platformă pentru toate școlile care doresc să coopereze la nivel transfrontalier cu sprijinul UE.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol