Războaiele comerciale: care sunt instrumentele UE de protecție comercială?

Aluminum ingots. Transportation of aluminum for export.

UE urmărește să valorifice din plin globalizarea și economia sa prosperă mulțumită comerțului liber. Cu toate acestea, uneori, economia poate fi subminată de țările care impun tarife inechitabile pentru produsele sale sau care își vând produsele la prețuri anormal de scăzute.

Există și riscul ca unele conflicte să se transforme într-un război comercial, atunci când ambele părți continuă să crească tarifele sau să creeze alte bariere, ceea ce poate face ca produsele să fie mai scumpe și lucrurile mai complicate pentru companii. În aceste situații, UE poate utiliza o varietate de instrumente pentru protecția comercială.

  • Apelarea la arbitraj: rolul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)
    UE și statele sale membre se numără printre cei 164 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care garantează un sistem comercial internațional bazat pe reguli. Aceasta are puterea de a se pronunța asupra litigiilor comerciale și de a pune în aplicare decizii. În trecut, a contribuit la prevenirea escaladării litigiilor comerciale.

    Pe baza unor reguli predefinite, orice membru al OMC poate depune o plângere privind încălcarea normelor și poate solicita despăgubiri.

    De la crearea OMC în 1995, UE a fost implicată în 181 de cazuri: 97 în calitate de reclamant și 84 în calitate de acuzat.

  • Combaterea importurilor necinstit de ieftine

    Faptul că este membră a OMC nu împiedică UE să elaboreze legi care să contracareze produsele trimise la prețuri anormal de scăzute în Europa, care aduc prejudicii producătorilor locali.

    Acest lucru se poate datora lipsei concurenței în țara în care sunt produse bunurile, intervenției statului în procesul de producție sau chiar faptului că societatea în cauză nu a respectat standardele internaționale de muncă și de mediu.

    UE poate reacționa impunând taxe antidumping pentru protecția comercială. În 2017, deputații europeni au votat în favoarea actualizării normelor care reglementează momentul și modul în care pot fi impuse aceste taxe. Deputații au aprobat în mai 2018 norme suplimentare care să permită UE să impună tarife mai mari la importurile care fac obiectul unui dumping sau care sunt subvenționate.

  • De la oțel la măsline – dispute actuale

    Președintele american Donald Trump a anunțat recent că va impune taxe suplimentare asupra importurilor de oțel și aluminiu. Deputații europeni au declarat că această măsură este inacceptabilă și incompatibilă cu normele OMC. Deputații europeni au dezbătut reacția UE cu comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, în cadrul sesiunii plenare din 14 martie, la Strasbourg. Consultați comunicatul de presă publicat după dezbatere.

    Deputații europeni sunt, de asemenea, preocupați de taxele vamale aplicate de SUA măslinelor spaniole, impuse în ianuarie, după ce SUA au considerat că acestea erau importate sub prețul pieței. Cecilia Malmström, comisarul european pentru comerț, a vorbit despre această chestiune miercuri, 14 martie.

Mai multe informații găsiți pe website-ul Parlamentului European

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol