Propunere: Reducerea utilizării pungilor din plastic


Comisia Europeană a adoptat o propunere care impune statelor membre să reducă utilizarea pungilor de transport din plastic subțiri. Statele membre pot alege măsurile pe care le consideră cele mai adecvate, inclusiv perceperea unor taxe, introducerea unor obiective naționale de reducere sau o interzicere a utilizării pungilor în anumite condiții.

De multe ori, pungile din plastic subțiri sunt utilizate o singură dată, dar pot rămâne în mediul înconjurător sute de ani, adesea ca particule microscopice nocive care s-a demonstrat că sunt periculoase în special pentru flora și fauna marină.

Se estimează că, în 2010, 98,6 miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piața UE, ceea ce corespunde utilizării anuale a 198 de pungi de transport din plastic de către fiecare cetățean al UE. Din aceste aproape 100 de miliarde de pungi, marea majoritate sunt pungi subțiri, care sunt refolosite mai rar decât pungile mai groase. Cifrele referitoare la consum variază în mod semnificativ între statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subțiri pe cap de locuitor fiind cuprins între un număr estimat de 4 pungi în Danemarca și Finlanda și 466 de pungi în Polonia, Portugalia și Slovacia.

Mai multe informații: http://ec.europa.eu/environment/waste/packaging/legis.htm#plastic_bags

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol