Produsele agricole europene trebuie promovate. Ce idei aveţi?

Fermierii europeni realizează produse de înaltă calitate. O strategie de marketing mai eficientă ar avea ca efect o cunoaştere mai bună a produselor şi, implicit, o creştere a volumului de vânzări în Europa şi în lume.

Fermierii europeni produc unele dintre cele mai bune alimente din lume, printr-o combinaţie de know-how, tradiţie, inovaţie şi standarde ridicate.

Însă consumatorii de pretutindeni nu sunt suficient de bine informaţi cu privire la grija cu care sunt produse acestea, fie că este vorba de cereale, legume, fructe, carne, produse lactate şi ulei sau de alte produse agricole tradiţionale.

De exemplu, ştiaţi că fermele din UE respectă norme mai stricte decât concurentele lor? Acest lucru este valabil atât pentru siguranţa alimentară, cât şi pentru mediu şi bunăstarea animalelor. Iată câteva excelente argumente de vânzare pentru produsele agricole europene.

Comisia este convinsă de faptul că UE ar putea contribui mai mult la promovarea acestor produse, încurajându-i pe consumatori să le cumpere.

Sectorul agricol ar putea pătrunde mai uşor pe noi pieţe dacă s-ar simplifica normele şi s-ar spori cooperarea între ţările UE.

Beneficiarii ar fi:

  • fermierii – ar obţine venituri echitabile, pe măsura calităţii produselor. Consumatorii ar putea fi dispuşi să plătească puţin mai mult, dacă ar avea garanţia respectării anumitor standarde.
  • consumatorii – şi-ar face cumpărăturile în cunoştinţă de cauză, datorită unei mai bune promovări a calităţii (prin sistemul european de etichetare a calităţii) şi a respectului faţă de animale şi de mediu.
  • cumpărătorii (inclusiv sectorul alimentar şi distribuitorii) ar cunoaşte mai bine gama de produse la care au acces.

Înainte de a elabora propuneri, Comisia doreşte să afle opiniile fermierilor, distribuitorilor, exportatorilor, consumatorilor şi ale altor părţi interesate. De aceea, a lansat o consultare ale cărei rezultate vor fi folosite pentru a revizui normele actuale în materie de marketing pentru aceste produse.

În acest sens, a pus la dispoziţia publicului un document de dezbatere care prezintă contextul şi identifică domeniile care ar putea fi îmbunătăţite. Consultarea rămâne deschisă până la data de 30 septembrie 2011:
http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/policy/consultation/index_en.htm

În perioada 2006-2010 UE a cofinanţat, în cadrul politicii agricole comune (PAC), 190 de programe de promovare a produselor agricole europene, totalizând 259 de milioane de euro.

Participaţi la elaborarea politicii UE de promovare a produselor agricole europene:
http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/policy/consultation/index_en.htm

Detalii despre programele de promovare a produselor agricole europene:
http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/index_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol