Premiul Lorenzo Natali 2018 pentru recompensarea activităților jurnalistice de excepție, în domeniul dezvoltării

Competiția pentru premiul Lorenzo Natali pentru jurnalism, ediția 2018, a fost lansată luni, 5 februarie. Acesta recompensează activitatea jurnalistică de excepție legată de politica din domeniul dezvoltării, relatările laureate tratând subiecte precum eradicarea sărăciei sau dimensiunea socială, economică și de mediu a dezvoltării durabile. Data-limită pentru înscrierea jurnalistelor și jurnaliștilor din presa scrisă, audiovizuală și online este 9 martie 2018.

Foto este preluată de pe website-ul Lorenzo Natali Media Prize

 

Comisarul european Neven Mimica, responsabil pentru cooperare internațională și dezvoltare, a declarat: “Într-o eră a dezinformării, știrilor false și algoritmilor digitali, avem nevoie de jurnalism profesionist și factual mai mult ca niciodată. Munca deosebită depusă de jurnaliști este esențială pentru democrație în lume și, totdată, oferă vizibilitate și glas celor ce altfel ar putea rămâne neauziți. Prin materialele lor, ei informează, inspiră și fac apel la schimbări necesare. Cu acest premiu, le mulțumim pentru hotărârea de care dau dovadă și îi încurajăm să continue lupta.”

Înscrierea se poate face online, iar condițiile de participare și regulamentul sunt disponibile aici.

Câștigătorii vor fi selectați din două categorii de vârstă – 21-26 de ani și peste 27 ani – și cinci regiuni ale lumii: (i) Europa; (ii) Africa; (iii) lumea arabă și Orientul Mijlociu; (iv) Asia și Pacific; și (v) America Latină și Caraibe.

Unul dintre câștigătorii regionali va primi Marele Premiu. În plus, va mai fi decernat un premiu special, pe tema eliminării violenței împotriva persoanelor de sex feminin. Toți cei 11 câștigători vor participa la ceremonia de decernare a premiilor ce va avea loc la Bruxelles, în perioada 5-6 iunie, în cadrul Zilelor Europene ale Dezvoltării.

Juriul competiției, compus din jurnaliști de renume din diverse părți ale globului, îi include în acest an pe Bruce Shapiro de la Școala de Jurnalism din cadrul Universității Columbia, Isabel Recavarren din Peru, reporteră și fondatoarea “Panorámica Lationamericana”, Mahendra Ved din New Delhi, președinte al Asociației Jurnaliștilor din Commonwealth, Maroun Labaki de la cotidianul “Le Soir” și Mary Harper, redactorul-șef pentru Africa din cadrul BBC World.

Context

Înființat în 1992, premiul pentru jurnalism de excepție în domeniul politicii de dezvoltare este acordat în memoria lui Lorenzo Natali, comisar european timp de 12 ani, responsabil de portofoliul pentru cooperare internațională și dezvoltare în perioada 1985-1989. El a fost un ferm apărător al libertății de exprimare, democrației, drepturilor omului și dezvoltării durabile.

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol