Prelungirea măsurilor care protejează producătorii agricoli împotriva embargoului rusesc

Comisia Europeana protejează producătorii agricoli împotriva embargoului rusescComisia Europeană va prelungi măsurile de siguranță pentru sectoarele lactatelor, fructelor și legumelor, ca o măsură de protecție împotriva extinderii embargoului rusesc.

Pentru sectorul fructelor și legumelor, măsurile prevăzute pot intra în vigoare în prima săptămână a lunii august, în timp ce pentru lactate acestea vor fi implementate începând cu1 octombrie 2015.

Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat: “Acțiunile semnificative întreprinse până în prezent au demonstrat solidaritatea UE cu fermierii afectați de către embargo și au jucat un rol important în atenuarea efectelor acestuia. Trebuie să continuăm să oferim o plasă de siguranță producătorilor care se confruntă cu dificultăți în urma prelungirii embargoului.”

Context

Extinderea embargoului rusesc echivalează cu închiderea unei piețe de export importante pentru producătorii europeni. Comisia este conștientă de provocările cu care se confruntă aceștia și va depune toate eforturile pentru a-i sprijini.

Pentru sectorul produselor lactate (unt și lapte praf degresat), măsurile constau în achiziții publice și ajutor pentru depozitarea privată. Aceste măsuri sunt în vigoare și fără această extindere ar expira la 30 septembrie 2015. Intervenția va fi prelungită până la data de 29 februarie 2016.

Pentru fructe și legume, Comisia propune extinderea măsurilor până la data de 30 iunie 2016, aplicându-se principalelor fructe și legume, inclusiv piersici și nectarine. Comisia propune retragerea produselor de pe piață și distribuirea gratuită către organizațiile de caritate, utilizarea lor ca furaje pentru animale, fabricarea compostului sau distilarea. Alte măsuri constau în recoltarea înainte de coacere sau ne-recoltarea fructelor.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol