Orizont 2020 – Programul UE de finanțare a cercetării și inovării

Comisia Europeană va investi aproape 16 miliarde EUR în cercetare și inovare în următorii doi ani în cadrul Orizont 2020, programul UE de finanțare a cercetării și inovării în școli, conform unui nou program de lucru pentru perioada 2016-2017 adoptat pe 13 octombrie.

Noile oportunități de finanțare oferite de programul de lucru corespund direct priorităților de politică ale Comisiei prezentate de președintele Jean-Claude Juncker și vor contribui substanțial la Pachetul în materie de locuri de muncă, creștere și investiții, la Piața unică electronică, laUniunea energetică și politica privind clima, la o Piață internă cu o industrie mai puternică și la transformarea Europei într-un actor mai puternic pe plan mondial

În conformitate cu prioritățile strategice ale comisarului Moedas, Orizont 2020 va fi deschis către inovare, către știință și către lume. Noul program de lucru 2016-2017 oferă o serie de oportunități de finanțare prin intermediul cererilor de propuneri, achiziții publice și alte acțiuni, cum ar fi Premiile Orizont, care acoperă împreună aproximativ 600 de subiecte. Structura programului reflectă flexibilitatea globală a Orizont 2020, care se concentrează pe prioritățile pe termen lung ale UE și pe cele mai presante provocări societale, permițând în același timp Uniunii să abordeze rapid problemele emergente cum ar fi apariția unor focare de boli.

Programul va sprijini o serie de inițiative transversale:

  • modernizarea industriei producătoare europene (1 miliard EUR);
  • tehnologii și standarde pentru conducere automată a autovehiculelor (peste 100 de milioane EUR);
  • Internetul Obiectelor (139 de milioane EUR) pentru a aborda digitalizarea industriilor UE;
  • Industria 2020 și Economia circulară (670 de milioane EUR) pentru a dezvolta economiile puternice și durabile;
  • orașele inteligente și durabile (232 de milioane EUR) pentru o mai bună integrare a mediului, transporturilor, energiei și rețelelor digitale în mediile urbane din UE.

În plus, pentru cercetare în domeniul securității frontierelor externe ale UE vor fi disponibile cel puțin 8 milioane EUR, pentru a ajuta la identificarea și combaterea traficului de persoane și a imigrației clandestine; 27 de milioane EUR vor fi disponibile pentru noile tehnologii, pentru a ajuta la combaterea infracțiunilor și terorismului, iar 15 milioane EUR vor fi disponibile pentru cercetarea privind originea și impactul fluxurilor migratorii în Europa. Noul program de lucru se va baza, de asemenea, pe succesele din cercetarea în domeniul sănătății, cum ar fi descoperirile inovatoare privind Ebola deja finanțate de Orizont 2020, prin investiții în valoare de 5 milioane EUR pentru a răspunde la focarul sever de infestare cu Xylella fastidiosa, care produce pagube în culturile de măslini.

Noul program de lucru vizează, de asemenea, îmbunătățirea impactului finanțării Orizont 2020. În primul rând, va asigura o mai mare disponibilitate a fondurilor pentru întreprinderi inovatoare, datorită noilor oportunități de stimulare sprijinite de Fondul european pentru investiții strategice (EFSI) pe lângă cele peste 740 de milioane EUR dedicate sprijinirii activităților de cercetare și inovare în peste 2 000 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri). Se vor depune, de asemenea, mai multe eforturi pentru a îmbunătăți sinergiile cu alte programe de finanțare ale UE, după cum a subliniat președintele Juncker în discursul său privind starea Uniunii, precum și pentru a sprijini cercetătorii în solicitările lor, cu indicații mai clare și criterii de impact.

Context

Programul Uniunii Europene de finanțare a cercetării și inovării Orizont 2020 a fost lansat la 1 ianuarie 2014. Pe parcursul a șapte ani, se vor investi 77 de miliarde EUR în proiecte de cercetare și inovare pentru a sprijini competitivitatea economică a Europei și pentru a extinde frontierele cunoașterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanțează în principal activități axate pe îmbunătățirea vieții cotidiene în domenii precum sănătatea, mediul, transporturile, alimentele și energia. Parteneriatele de cercetare cu industria farmaceutică, aerospațială, a autovehiculelor și electronică încurajează, la rândul lor, investițiile din sectorul privat în sprijinul creșterii viitoare și al creării de locuri de muncă care necesită înaltă calificare.

Pentru informații suplimentare:

MEMO/15/5832

Portalul dedicat participanților la programul Orizont 2020

Orizont 2020: Profiluri de țară ale statelor membre UE și proiecte specifice

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol