Noile reguli pentru siguranţa jucăriilor

Comisia Europeană împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România şi Toys Industry of Europe au organizat, la Bucureşti, un seminar dedicat noii Directive europene 2009/48/CE privind siguranţa jucăriilor.

Sfaturi pentru siguranța jucăriilor

Noua Directivă 2009/48/EC privind siguranţa jucăriilor a intrat în vigoare pe 20 iulie 2011. Această directivă a fost transpusă în România prin Hotărârea Guvernului privind siguranţa jucăriilor. Actul juridic a fost publicat pe 18 februarie 2011 şi a intrat în vigoare la 20 iulie 2011.


Noua Directivă privind siguranţa jucăriilor este cea mai nouă măsură destinată să ajute la protejarea a peste 78 de milioane de copii din Uniunea Europeană (UE). Prin aceasta sunt introduse roluri și obligaţii clar definite petru operatorii economici implicaţi în producerea şi distribuţia de jucării.

De exemplu, importatorii de brand propriu sunt consideraţi ca producători  în noua directivă privind siguranţa jucăriilor şi sunt supuși normelor destinate producătorilor.

Prin urmare, este foarte important ca toţi operatorii economici să işi determine propriul rol, de a-şi identifica obligaţiile şi de a şti cum să le execute corect. Cu toate acestea, educarea operatorilor economici nu este suficientă, deoarece aceştia nu sunt singurii jucători din aria privind siguranţa jucăriilor.

Campania vizează, de asemenea, să ajungă şi  la toate celelalte părţi care joacă un rol important în asigurarea jucăriilor înainte ca ele să ajungă la consumatori: cum ar fi autorităţile naţionale, care sunt responsabile pentru supravegherea pieţei şi a jucăriilor, precum şi laboratoare de testare care consiliază atât industria cât şi autorităţile.

Noua directivă presupune, printre altele, cerinţe mai stricte pentru componente care ar putea dăuna copiilor: jucării ataşate la produsele alimentare, jucării din textile care pot fi spălate şi potenţiale produse chimice aflate în interiorul jucăriilor. Avertismentele despre jucării trebuie să fie mai vizibile şi uşor de înţeles.

Pentru a evita accidentele şi eventualele vătămări, industria de jucării sfătuieşte părinţii să cumpere întotdeauna jucării din magazine specializate, să citească cu atenţie toate avertismentele şi instrucţiunile, şi să  aleagă jucării, care sunt potrivite pentru vârsta, abilităţile şi îndemânarea copiilor.

Despre sectorul de jucării din România

În 2009, valoarea pieţei de jocuri şi jucării tradiţionale era de 333.3 milioane lei, în creştere cu peste 10% faţă de 2008.  Piaţa jucăriilor este destul de mare în România, dat fiind că peste 15% din populaţia ţării include copii sub 14 ani (conform datelor din 2009).

Pagini Utile


  1. Nu există încă păreri pentru acest articol