Noi reglementari privind regimul Vamal

Noi reglementari privind regimul Vamal si efectele asupra activitatilor de import/export dupa parasirea UE a Regatului Unit
In data de 15 decembrie 2020, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, impreuna cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Directia Generala a Vamilor au organizat un seminar online, avand ca tema principala noile reglementari privind regimul vamal si efectele activitatilor de import/export.
Obiectivul general al acestui seminar a fost furnizarea de informatii exhaustive privind noile conditii de desfasurare si reglementarile aferente principalelor domenii de cooperare economica cu Marea Britanie, avandu-se in vedere iesirea acesteia din UE.
Dl.Dan Dragos Dragan, secretar de stat Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri declara urmatoarele :’’Este foarte important ca firmele romanesti care exporta in Marea Britanie sa fie pregatite pentru noile reglementari care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021.
Marea Britanie si UE sustin ca avansarea procesului de negociere este conditionat de o flexibilitate si de o ajustare substantiala a pozitionarii celor doua parti. Indiferent de incheierea unui acord sau nu intre Marea Britanie si UE, vor fi aplicate controale vamale marfurilor cu destinatia Marea Britanie sau care vin din aceasta tara. Bunurile importate de statele UE din Marea Britanie si viceversa vor trebui sa respecte regulile si standardele impuse de tara de destinatie, acesta a fost declaratia.
Dl Attila Gyorgy, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, a declarat urmatoarele:
Este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cand un stat alege sa parcurga invers procesul de aderare, si anume sa doreasca retragerea din uniune, proces care se dovedeste foarte complicat. Brexit-ul afecteaza peste 20.800 de reglementari ale UE, dintre care o parte importanta vizeaza partea de libera circulatie a bunurilor si marfurilor, precum si impozitarea acestora. In acest sens, Guvernul Romaniei si-a propus sa faca o serie de campanii de informare, astfel incat toti cei implicati in acest proces sa fie avizati de modificarile care vor urma, scopul nostru final fiind acela de a nu afecta in mod negativ volumul schimburilor comerciale dintre cele doua state
Prin parasirea pietei unice UE si a uniunii vamale, noi reglementari vor fi implementate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, pe relatia cu Regatul Unit.
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol