Noi propuneri de combatere a evaziunii fiscale

Noi propuneri de combatere a evaziunii fiscaleNoile propuneri de combatere a evaziunii fiscale, publicate de Comisia Europeană joi, 28 ianuarie, au în vedere un răspuns coordonat la nivelul UE, prin alinierea legislațiilor fiscale naționale, pentru a contracara în mod real și eficient practicile fiscale agresive ale companiilor mari.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „În fiecare an, se pierd miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale – bani care ar putea fi folosiți pentru serviciile publice precum școlile sau spitalele sau pentru a stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Rezultatul este că europenii și întreprinderile care joacă corect ajung să plătească impozite mai mari. Este o situație inacceptabilă și acționăm acum pentru remedierea ei. Pasul de astăzi este un pas important pentru crearea unor condiții echitabile pentru toate întreprinderile și pentru o impozitare mai corectă și mai eficace pentru toți europenii”.

Pachetul are la bază cei trei piloni din agenda Comisiei pentru o impozitare mai echitabilă:

  • asigurarea unei impozitări eficace în UE, printr-o propunere de Directivă privind combaterea evaziunii fiscale, precum și printr-o Recomandare privind tratatele fiscale;
  • creșterea transparenței fiscale, prin revizuirea Directivei privind cooperarea administrativă;
  • asigurarea unor condiții de concurență echitabile, prin intermediul unei Comunicări privind o strategie externă de impozitare eficace.

Pachetul mai cuprinde și o comunicare generală și un document de lucru al serviciilor Comisiei, ce explică motivațiile politice și economice care stau la baza măsurilor individuale și a agendei mai ample a Comisiei împotriva evaziunii fiscale, precum și un Studiu privind planificarea fiscală agresivă.

Etape următoare

Cele două propuneri legislative din acest pachet vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare și Consiliului UE pentru adoptare.

Consiliul și Parlamentul ar trebui să aprobe și Recomandarea privind tratatele fiscale, iar statele membre ar trebui să o respecte atunci când își revizuiesc aceste acorduri. De asemenea, statele membre ar trebui să se pună de acord în mod oficial cu privire la noua strategie externă și să decidă cum pot să o pună în aplicare cât mai rapid, după ce va fi aprobată de Parlamentul European.

Context

Pachetul de propuneri reflectă abordarea globală curentă politică și economică în domeniul impozitării companiilor. În octombrie anul trecut, țările OCDE au convenit o serie de măsuri de limitare a erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS), iar Parlamentul European a elaborat recomandări privind evaziunea fiscală a companiilor.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol