Micii românești. Declarația comisarului european Dacian Cioloș după votul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătate animală

Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH), prezidat de Comisia Europeană a votat pe 10 martie, autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu, ca ingredient în prepararea tradițională a micilor.

“Votul de astăzi arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie și autoritățile responsabile la nivel național și european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei europene, în special Direcția Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenție o problemă atât de importantă pentru cei de acasă și că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului. Decizia de azi înseamnă nu numai că micii românești pot fi produși în continuare după rețeta tradițională, dar pot fi și exportați pe piața europeană”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

La ședința SCFCAH din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulțumite că pe lista ce urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care și mititeii românești. Pentru că nu exista o majoritate calificată, votul a fost amânat pentru luna iulie. În urma discuțiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a ședinței din 10 martie, unde a fost adoptat cu majoritate calificată.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol