Martin Schulz a fost reales Președinte al Parlamentului European

Marți dimineață, deputații l-au reales pe Martin Schulz în funcția de Președinte al Parlamentului European, pentru un nou mandat de doi ani și jumătate. Deputatul german în vârstă de 58 de ani va conduce Parlamentul până în ianuarie 2017. El a câștigat cu 409 voturi din 612 valabil exprimate în primul tur.

Martin Schulz este primul Președinte din istoria Parlamentului European care a fost reales pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate.

În scurtul discurs susținut în Parlamentul European din Strasbourg, imediat după vot, Martin Schulz a spus: ”Este o onoare extraordinară să fiu primul Președinte reales al Parlamentului European. Îmi voi lua rolul în serios, pentru că noi suntem în centrul democrației europene, având sarcina de a adopta legislația și de a urmări implementarea ei. Majoritatea deputaților din această Cameră au ajuns la concluzia că Președinte al Comisiei Europene trebuie să devină candidatul aflat pe primul loc în alegerile europene și astfel un cuvânt german – Spitzenkandidat – a intrat și în alte limbi europene.”

Martin Schulz a subliniat că deputații ar trebui ”să aibă în vedere ca oamenii care fac comerț cu UE să respecte statul de drept, nu regula celui mai puternic. Dacă UE își va proteja cetățenii, vom recâștiga încrederea lor, indiferent de originea și sexul lor. Regula respectului și demnitatea umană ar trebui să fie principiile care să ne ghideze în tot ceea ce facem, iar o majoritate covârșitoare din această adunare parlamentară va respecta aceste lucruri. Să trecem la treabă și să avem o dezbatere constructivă!”

Discursul complet al Președintelui va fi disponibil la legătura externă din dreapta.

Rezultatul votului pentru Președintele Parlamentului European

Conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European, pentru a fi ales Președinte, un candidat trebuie să obțină o majoritate absolută din voturile valabil exprimate, adică 50% plus 1. Buletinele anulate sau albe nu vor fi luate în calcul pentru majoritatea necesară.

Rezultatul primului tur de scrutin este:

Voturi exprimate: 723

Voturi albe sau invalide: 111

Voturi valid exprimate: 612

Majoritatea absolută a voturilor exprimate necesare pentru a fi ales: 307

Voturi pentru cadidați:

Martin Schulz (S&D, DE) 409: Martin Schulz ales Președinte al Parlamentului European

Sajjad Karim (ECR, UK) 101

Pablo Iglesias (GUE, ES) 51

Ulrike Lunacek (Verzi/EFA, AT) 51

Sursa: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/content/20140630IPR51020/html/Martin-Schulz-reales-Pre%C8%99edinte-al-Parlamentului-European

Alte informații: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/content/20140630IPR51014/html/Patru-candida%C8%9Bi-pentru-fotoliul-de-pre%C8%99edinte-al-Parlamentului-European

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol