Lucrători în prima linie

𝙈𝙖𝙞 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙚 𝙛𝙚𝙢𝙚𝙞 𝙨𝙪𝙣𝙩 𝙖𝙘𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙞̂𝙣 𝙥𝙧𝙞𝙢𝙖 𝙡𝙞𝙣𝙞𝙚 𝙙𝙚 𝙘𝙤𝙢𝙗𝙖𝙩𝙚𝙧𝙚 𝙖 𝘾𝙤𝙫𝙞𝙙-19, 𝙘𝙤𝙢𝙥𝙖𝙧𝙖𝙩𝙞𝙫 𝙘𝙪 𝙗𝙖̆𝙧𝙗𝙖𝙩̦𝙞𝙞. Dintre cele 49 de milioane de persoane în sectorul îngrijirilor din UE, care au fost cel mai expuse virusului, în jur de 76% sunt femei.👩‍⚕️
În plus, femeile sunt supra-reprezentate în servicii esențiale, de la vânzări la locuri de îngrijire pentru copii, care au continuat să funcționeze pe perioada pandemiei. În UE, femeile sunt angajate în 82% din posturi de casierie și reprezintă peste 95% dintre lucrătorii în domeniul curățeniei la domiciliu și ajutor domestic.
Aproximativ 84% dintre femeile angajate cu vârste între 15 și 64 de ani activează în servicii, inclusiv acele sectoare care au fost cel mai grav afectate de Covid și care acum se confruntă cu pierderea locurilor de muncă. Măsurile de carantină și restricțiile au afectat de asemenea sectoare economice unde femeile sunt în mod tradițional angajate, inclusiv îngrijirea copiilor, secretariat sau asistență domestică.
Peste 30% dintre femeile din UE lucrează part-time sau ocupă majoritatea locurilor de muncă din sectorul informal al economiei, care tind să dețină mai puține drepturi de muncă sau asigurare de sănătate mai precară sau alte beneficii fundamentale mai reduse. Ele sunt mai predispuse să îți ia concedii de îngrijire a copiilor și în perioada carantinei au fost forțate să lucreze de acasă, combinat cu îngrijirea copiilor.
Aproximativ 50 de femei din UE își pierd viața săptămânal datorită violenței domestice și aceste cazuri au fost în creștere în perioada carantinei. Datorită restricțiilor victimele s-au confruntat cu dificultăți în solicitarea de ajutor.
ℹAflă mai multe informații statistice și acțiuni întreprinse de diferite state membre și instituții europene pe site-ul Parlamentului European urmând acest link: http://bit.ly/FemeiPandemie
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol