Locuri de muncă şi formare profesională pentru tineri


Potrivit măsurilor propuse, tinerilor sub 25 de ani aflaţi în şomaj li se va garanta o ofertă de muncă şi posibilitatea de a studia şi de a se forma în continuare.

Circa 7,5 milioane de tineri cu vârsta între 15 şi 24 de ani nu lucrează şi nu urmează studii sau cursuri de formare profesională. În contextul crizei economice actuale, locurile de muncă sunt din ce în ce mai greu de obţinut. Aproximativ 1 din 5 tineri nu are loc de muncă, iar în Grecia şi Spania raportul depăşeşte 1 din 2.

Pentru a-i ajuta, Comisia propune un pachet de măsuri, printre care şi o recomandare adresată ţărilor din UE avizând implementarea unui program de garantare a unui loc de muncă şi a accesului la formare pentru tinerii sub 25 de ani.

Prin aceste programe, statele membre se vor asigura că toţi tinerii primesc o ofertă de muncă, au acces la educaţie sau la stagii pe o perioadă de 4 luni din momentul absolvirii sau al intrării în şomaj.

Comisia ar urma să finanţeze aceste programe naţionale şi să creeze reţele pentru schimbul de idei pe tema celor mai bune metode prin care li se poate asigura tinerilor accesul la locuri de muncă, la cursuri de formare profesională sau la stagii.

Finlanda şi Austria dispun deja de astfel de programe. Contribuabilii europeni vor avea de plătiti pentru aceste programe aproximativ 21 de miliarde de euro, mult sub costul ajutoarelor de şomaj pe care l-ar primi tinerii în absenţa acestora.

Şomajul în rândul tinerilor europeni generează costuri care se ridică la 150 de miliarde de euro anual, reprezentând circa 1,2% din PIB-ul UE (prestaţiile plătite plus veniturile din impozite sau câştiguri nerealizaate care se pierd). Nu trebuie să uităm nici de greutăţile cu care se confruntă aceşti tineri şi familiile lor.

Acum este nevoie de ajutor

Este important să intervenim acum, mai degrabă decât să aşteptăm ca economia să se redreseze. Cu cât tinerii rămân în şomaj şi fără experienţă de muncă o perioadă mai îndelungată, cu atât este mai probabil ca să nu poată fi integraţi pe piaţa muncii atunci când economia va fi din nou în creştere.

În Europa, circa 30% din tinerii şomeri sunt în această situaţie de peste 12 luni – 1,6 milioane în 2011, faţă de 900 000 în 2008.

Comisia propune aceste măsuri în răspuns la cererea formulată, în acest sens, de liderii UE şi de Parlamentul European. Ele vin să completeze măsurile deja existente destinate să-i ajute pe tineri să se întoarcă pe băncile şcolii, să urmeze cursuri de formare profesională sau să dobândească o primă experienţă profesională.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol