Idei inovatoare pentru economia circulară

Idei inovatoare pentru economia circularăComisia Europeană a lansat joi, 26 mai, Innovation deals, o nouă schemă-pilot pentru sprijinirea ideilor inovatoare din domeniul mediului. Ea va încerca să găsească soluții optime pentru ca acestea să ajungă pe piață cât mai rapid, fără a fi împiedicate de reglementările în domeniu.

Toți cei ce au în vedere proiecte ce ar putea contribui în mod esențial la planul de acțiune pentru economia circulară sunt invitați să își exprime interesul. Proiectele selectate vor beneficia de acces la un cadru de cooperare strânsă, ce reunește organisme de reglementare naționale, locale și europene. Astfel, cerințele de reglementare nu vor constitui o piedică în implementare. Termenul-limită pentru exprimarea interesului este 15 septembrie 2016.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat: „Lansarea proiectului Inovation Deals reprezintă un nou mod de lucru care aduce laolaltă obiectivele economiei circulare și mai bunei legiferări. Testăm un nou mod de a oferi sprijin practic și pragmatic unui număr mic de inovatori care doresc să aducă pe piață proiecte valoroase, în beneficiul cetățenilor noștri și mediului. Abordarea barierelor de reglementare și asigurarea stabilității cadrului legal sunt esențiale pentru a menține Europa în fruntea economiei ecologice.

Orice inovator sau grup de inovatori care dorește  să introducă un produs sau serviciu din sfera economiei circulare pe piață poate participa la schema-pilot, trecând în revistă obstacolele de natură juridică cu care se confruntă.

Comisia va clasifica propunerile pe bază de criterii clar definite și va selecta un număr maxim de 5 proiecte pentru participarea în program. Implementarea lor va demara în ianuarie 2017. Proiectele nu beneficiază de finanțare, ele bazându-se pe un model practic de cooperare.

Context

Interpretările diferite și/sau modurile de transpunere a legislației naționale, locale și UE, precum și ritmul rapid de inovare, au condus la politici și cadre legislative care nu sprijină întotdeauna în mod adecvat inovațiile și adoptarea lor pe piață.

Inițiativa Innovation deals, introdusă în Pachetul pentru o economie circulară adoptat de Comisia Europeană în decembrie 2015, are scopul de a ajuta la rezolvarea acestei probleme, fără a submina în vreun fel obiectivele de mediu stabilite de comun acord. Pachetul include un plan de acțiune, ce stabilește un program concret și ambițios de măsuri care acoperă întregul ciclu: de la producție și consum la gestionarea deșeurilor și piața pentru materiile prime secundare.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol