Grecia va deține președinția UE în primele 6 luni ale anului 2014
În perioada 1 ianuarie-30 iunie 2014, rolul de a coordona agenda UE îi revine Greciei: http://www.gr2014.eu/. Președinția Consiliului UE este deținută de fiecare dintre cele 28 de state membre, pentru o perioadă de șase luni. Predarea președinției Consiliului UE are loc la fiecare la 1 ianuarie sau 01 iulie, în fiecare an.
Grecia îi succedă Lituaniei la preşedinţia UE şi va fi urmată de Italia, în iulie. Preşedinţia va începe concret pe 8 ianuarie, odată cu reuniunea, la Atena, a celor 28 de comisari europeni.
România va fi la cârma UE în perioada iulie – decembrie 2019.
Ministrul grec al Afacerilor Europene, Dimitris Kourkoulas, a declarat că preşedinţia “se va focaliza pe problemele cele mai presante ale cetăţenilor europeni”: imigraţie, muncă, aplicarea uniunii bancare şi politica maritimă.
Grecia, care deţine pentru a cincea oară preşedinţia UE de la aderarea sa în 1981, are în vedere organizarea a 14 reuniuni la nivel ministerial şi alte 120 de reuniuni. Dar nu se pune problema de a arunca bani pe fereastră. Preşedinţia va fi “austeră”, a tranşat Kourkoulas, care speră să economisească o parte din suma de 50 de milioane de euro prevăzută în acest scop. (Sursa: Mediafax)
În urma deciziei Consiliului din 1 ianuarie 2007, ordinea președințiilor rotative a fost determinată până în 2020. Deținnerea Președinției Consiliului UE este un privilegiu și o obligație pentru fiecare stat membru al UE și a fost introdusă prin Tratatul de instituire a Comunităților Europene din 1957.
Consiliul UE reprezintă forul în care se reunesc miniştrii din statele membre pentru a adopta acte legislative şi pentru a coordona politicile europene.
A nu se confunda cu:
- Consiliul European – altă instituţie a UE, în cadrul căreia şefii de stat şi de guvern se reunesc de aproximativ 4 ori pe an pentru a discuta priorităţile politice ale Uniunii
- Consiliul Europei – instituţie care nu face parte din UE.
Rol
- Adoptă legislaţia europeană.
- Coordonează politicile economice generale ale statelor membre.
- Semnează acorduri între UE şi alte ţări.
- Aprobă bugetul anual al UE.
- Elaborează politica externă şi de apărare a UE.
- Coordonează cooperarea dintre instanţele judecătoreşti şi forţele de poliţie din ţările membre.
Cine prezidează reuniunile?
Consiliul care îi reuneşte pe miniştrii afacerilor externe este prezidat permanent de aceeaşi persoană, respectiv Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate comună .
Toate celelalte reuniuni sunt prezidate de ministrul de resort din ţara care deţine preşedinţia UE în momentul respectiv.
De exemplu, în cazul în care Consiliul de mediu se reuneşte în perioada în care Grecia deţine preşedinţia UE, reuniunea va fi prezidată de ministrul grec al mediului.