Facilitate de garantare de 121 de milioane de euro pentru IMM-uri din sectoarele cultural și creativ

121 milioane de euro pentru sectoarele cultural și creativComisia Europeană și Fondul European de Investiții (FEI) au lansat joi, 30 iunie, o facilitate de garantare în valoare de 121 de milioane de euro pentru a sprijini IMM-urile din sectoarele cultural și creativ. Se așteaptă ca această schemă să genereze, în următorii șase ani, împrumuturi bancare în valoare de peste 600 de milioane de euro.

Grație inițiativei, FEI va putea oferi gratuit garanții și contragaranții intermediarilor financiari, astfel încât aceștia să poată furniza mai multe credite antreprenorilor din sectoarele vizate. Băncile comerciale și de retail, cele de promovare și alți intermediari financiari vor putea sprijini peste 10.000 de IMM-uri din domenii precum: audiovizual (inclusiv filme, televiziune, animație, jocuri video și multimedia), festivaluri, muzică, literatură, arhitectură, arhive, biblioteci și muzee, artizanat artistic, patrimoniu cultural, design, arta spectacolului, editare, radio și arte vizuale.

Instrumentul financiar, creat în cadrul programului “Europa creativă”, va fi gestionat de FEI în numele Comisiei Europene. IMM-urile europene ar trebui să beneficieze de schemă deja de la sfârșitul acestui an.

Context

Inițiativa se înscrie în eforturile Comisiei de a sprijini investițiile și de a asigura o utilizare mai inteligentă a resurselor financiare noi și existente, obiectiv al Planului de investiții pentru Europa. Ea completează totodată activitatea desfășurată în cadrul Strategiei pentru piața unică digitală, cu scopul de a crea mediul adecvat pentru ca sectoarele cultural și creativ, în special IMM-urile, să prospere în era digitală.

Fondul european de investițiiare ca misiune principală sprijinirea microîntreprinderilor și IMM-urilor prin facilitarea accesului la finanțare. Mecanismul de garantare pentru sectoarele cultural și creativ este un nou instrument financiar ce are ca obiectiv intensificarea activității de creditare în favoarea IMM-urilor pentru ca acestea să-și extindă activitățile.

Europa creativă este un program cu o durată de 7 ani (2014-2020), având ca scop promovarea diversității culturale, încurajarea difuzării culturii și creativității europene și consolidarea competitivității sectoarelor cultural și creativ.

Programul are un buget de 1,46 miliarde de euro pentru întreaga perioadă. El este compus din sub-programele MEDIA, Cultura și o componenta intersectorială.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol