Exemple de proiecte europene de succes

http://europa.eu/pol/images/menu-imgs/economy.jpgBugetul Uniunii Europene este relativ mic – aproape 142 miliarde de euro anual (conform cifrelor din 2011), ceea ce reprezintă aproximativ 1% din veniturile generate anual de statele membre. Însă, în jur de 94% din bugetul european este utilizat pentru a sprijini cercetători, întreprinderi, fermieri, regiuni, tinerii și multe altele.
Prea puțin se știe despre proiecte concrete și modul în care acestea conduc la rezultate concrete și beneficii pentru cetățeni și întreprinderi, precum și pentru economia europeană în general. Comisia Europeană a publicat o listă neexhaustivă de proiecte de succes finanțate din fonduri europene, care pot fi exemple de bună practică și pot constitui o bază de idei.

Știați, de exemplu, că prin proiectele finanțate din fonduri europene ?…

  • UE sprijină soluții la problemele de trafic și de mediu în orașe europene, care ajută la protecția mediului, permite economisirea de energie și face economia noastră mai durabilă.
  • UE sprijină reconcilierea în Irlanda de Nord.
  • UE reunește universități și cercetători sau ajută fermierii locali. Acesta stimulează dezvoltarea economică și socială în regiunile mai sărace și sprijină șomerii.
  • Progresele în cercetarea cancerului ajută pacienții și creează noi tratamente. Cercetători de top sunt reuniți pentru a pune în comun cunoștințele și de a economisi bani prin proiecte transnaționale de cercetare.
  • Întreprinderile mici și mijlocii primesc sprijin pentru a inova. Riscurile legate de schimbările climatice și de dezastrele naturale sunt atenuate.
  • Tinerii au o șansă de a studia, forma și de a fi voluntari în străinătate.
  • Copiii din zonele de conflict sunt sprijiniți, este asigurat ajutorul umanitar  și este îmbunătățită securitatea alimentară globală.

Pentru a afla informații despre cele aproape 100 de proiecte europene de succes, consultați Comunicatul de presă în limba engleză

O listă cu aproape 500 povești de succes în domeniul CERCETARE, găsiți pe: http://ec.europa.eu/research/infocentre/success_stories_en.cfm

Exemple de proiecte regionale: http://ec.europa.eu/regional_policy/projects/stories/index_en.cfm

Proiecte axate pe politica de coeziune: http://wellspent.eu

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol