Europe Direct Maramureș la Grupul Școlar “C.D. Nenițescu”, Maramureș

Azi, 27.10.2020, am fost online cu tinerii și profesorii de la Colegiul Tehnologic „C.D. Nenițescu” din Baia Mare, în cadrul unui eveniment de marcare a lunii europene a securității cibernetice, cărora le mulțumim pentru participare.
📱💻🛡Tema – prioritatea acestei sesiuni de informare a fost Strategia UE privind o uniune a securității. Aceasta are în centru domenii prioritare în care UE poate aduce un plus valoare prin susținerea statelor membre în creșterea gradului de securitate pentru toți celor care locuiesc în Uniunea Europeană, în special în domeniul securității cibernetice.
Înțelegând situația prin care toți trecem (municipiul Baia Mare este în scenariu roșu) orice activitate educațională trebuie să se desfășoare online.
Am trecut în revistă trendurile identificate în ultimul Raport anual al Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) care rezumă principalele amenințări cibernetice pe care le-a identificat între 2019 și 2020. Conform raportului, atacurile sunt în continuă creștere, devenind din ce în ce mai sofisticate, mai precis direcționate, mai răspândite și adesea nedepistate, iar în majoritatea cazurilor, motivația este de natură financiară.
Am prezentat tipurile de amenințări cibernetice (malware, ransomware, phising, spam, clickjacking, profiluri false, cyber-bullying) și care sunt metodele și acțiunile prin care tinerii (și nu numai) se pot proteja.
💬În urma discuțiilor am perceput că activitatea permanentă online poate duce la epuizarea elevilor și pentru unii chiar acces limitat (datorită lipsei conexiunii la internet sau a echipamentelor). Noi sperăm că aceste neajunsuri să fie eliminate nu în ultimul rând prin proiecte cu finanțare europeană accesibile autorităților naționale și/sau locale.
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol