E timpul să salvăm biodiversitatea planetei noastre: Dezbatere în Parlamentul European
Miercuri, pe 23 noiembrie, deputații europeni vor dezbate în plen un raport privind modul în care UE ar trebui să își intensifice eforturile pentru a combate traficul cu animalele sălbatice, care reprezintă o amenințare serioasă pentru supraviețuirea ecosistemelor noastre. Ați auzit vreodată de pangolini? Aceste mamifere sunt cele mai traficate la nivel mondial și sunt, împreună cu unele dintre speciile cele mai reprezentative ale lumii – precum elefanții sau rinocerii – la un pas de dispariție. Uniunea Europeană este o destinație, o regiune de tranzit și chiar o sursă pentru traficul cu animale pe cale de dispariție.
Traficul ilegal cu animale și plante pe cale de dispariție pune în pericol supraviețuirea a numeroase specii (de la elefanți, rinoceri, tigri, reptile ori rechini, până la lemn tropical, corali, orhidee etc.) și, totodată, amenință echilibrul ecosistemelor. În ultimii ani, traficul de animale și plante sălbatice a atins un nivel uriaș, fără precedent, iar cererea de produse conexe a crescut considerabil la nivel mondial.
Produsele care provin de la animale sălbatice traficate ilegal pot fi vândute prin canale care par legale, cum ar fi documente false, astfel încât cumpărătorul final nu își va da seama ca are de-a face cu un produs de contrabandă.
Ce plan are Uniunea Europeană?
UE își propune să combată traficul ilegal cu animale sălbatice în Uniunea Europeană şi să întărească rolul Uniunii în lupta globală împotriva acestei activități criminale. Planul de acțiune a fost adoptat la începutul acestui an de Comisia Europeană și urmează a fi implementat până în 2020.
Planul cuprinde 3 direcţii principale de acţiune. Prima este prevenirea traficului și reducerea cererii și ofertei de produse ilegale obținute în urma braconajului. A doua direcție prevede îmbunătățirea implementării legislației existente, iar ultima – întărirea cooperării între ţările de provenienţă, cele de tranzit şi cele de destinație a produselor.
Mai multe informații găsiți pe website-ul Parlamentului European