Deputații europeni despre viitoarea președinție olandeză a Consiliului: speranțe și temeri

Olanda va fi la cârma Consiliului UE în primele șase luni ale lui 2016. Ca deținătoare a președinției UE, principiile sale de bază sunt: o Uniune care se concentrează pe esențial, creștere economică și o Uniune conectată cu societatea civilă.

Cele patru priorități vor fi migrația și securitatea internațională; inovarea și crearea de locuri de muncă; finanțe și zona euro; viitorul climei și politica energetică. Am cerut deputaților olandezi din întregul spectru politic să-și exprime așteptările.

 

Esther de Lange (PPE): „Președinția olandeză vine într-un moment foarte dificil. Uniunea Europeană este amenințată de crize și instabilitate atât pe plan intern, cât și pe cel extern. De aceea, ne așteptăm ca președinția olandeză să facă tot posibilul pentru a asigura unitatea și determinarea în Europa. Cel mai important lucru va fi crearea unui control la frontieră comun pe uscat și pe mare. Dacă Europa nu reușește să reducă fluxul de refugiați economici, sprijinul local pentru refugiații de război, cei care cu adevărat au nevoie de ajutorul nostru, va fi mai slab. Cetățenii europeni așteaptă rezultate concrete pentru problemele majore ale timpului nostru, lucru ce ar trebui să fie în centrul atenției noastre în următoarele șase luni”.

Paul Tang (S&D): Problemele actuale au un lucru în comun: fie că se referă la criza refugiaților, fie la combaterea evaziunii fiscale a companiilor, le putem rezolva doar prin unirea forțelor la nivel european. Frica încă prevalează: ne bazăm pe interesele noastre naționale și, prin urmare, ne aflăm într-o situație mai dificilă. Vedem în prezent cum problema migrației divizează Europa și oamenii vorbesc despre închiderea frontierelor. Acest lucru nu ar constitui un progres. Sper că în noul an, Olanda va atrage atenția statelor membre asupra intereselor și valorilor comune. Cuvinte, dar mai multe acțiuni.

Peter van Dalen (ECR): Olanda va deveni un președinte executiv. Regulile noi și cele existente trebuie să fie consolidate și puse în aplicare în întreaga Uniune Europeană. Punerea în aplicare ar trebui să fie egală și centralizată pentru transportul rutier, pescuit, zona euro, Schengen, sectorul bancar și multe altele. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi un dezastru atât pentru UE, cât și pentru Olanda. Olanda ar trebui să facă tot posibilul pentru a preveni ieșirea Marii Britanii, un aliat bun, din Uniunea Europeană. În ce privește evaluarea acordului comercial al UE cu Pakistanul, Olanda ar trebui să se asigure că țara ia în serios drepturile minorităților (religioase). Abuzarea legilor privind blasfemia trebuie să înceteze!

Hans van Baalen (ALDE): Președinția olandeză se va concentra pe consolidarea pieței interne și a comerțului internațional. TTIP este vital. Creșterea economică este singura soluție la multe probleme în UE. În plus, președinția olandeză va trebui să lucreze la problema crizei refugiaților, la provocările cu care se confruntă zona Schengen, relațiile UE-Rusia și urmările catastrofei MH17, un posibil Brexit și lupta împotriva IS/Daesh în interiorul și exteriorul Siriei. Controlul efectiv al frontierelor europene este esențial pentru securitatea internă și externă a UE, în scopul de a combate migrația ilegală și de a gestiona criza refugiaților.

Anja Hazekamp (GUE/NGL): Mă aștept ca Olanda să fie ferm angajată în realizarea unei planete locuibile. Aceasta înseamnă îndreptarea atenției către animale, natură și mediul înconjurător. Transportul animalelor care durează zile întregi ar trebui redus drastic. De asemenea, pescuitul excesiv trebuie oprit; normele de conservare a naturii și interzicerea substanțelor cu hormoni sunt teme importante în 2016. În aceste vremuri dificile, ne așteptăm ca Olanda să păstreze valori ca toleranța, compasiunea și durabilitatea. Confidențialitatea și libertatea trebuie să fie protejate și să nu fie sacrificate cu pretextul combaterii terorismului.

Bas Eickhout (Verzi/ALE): Prin preluarea conducerii, Olanda poate contribui la îmbunătățirea abordării europene a crizei refugiaților, schimbărilor climatice, evaziunii fiscale și altor provocări majore, în contextul în care progresele de până acum au fost foarte lente. Dar Olanda este încă în urmă, când vine vorba de energie din surse regenerabile, demonstrarea unui strop de compasiune pentru refugiați și este cunoscută ca un paradis fiscal. Președinția UE este o mare oportunitate de a schimba rapid aceste lucruri.

Marcel de Graaff (ENF): Nu aștept nimic de la președinția olandeză. Acest guvern este un dezastru pentru Olanda, dar bun în ceea ce privește respectarea ordinelor venite din Bruxelles. Rutte o să danseze pe ritmul lui Juncker și va continua să distrugă Olanda. Un guvern care reprezintă interesele Olandei ar avea deja granița închisă și ar închide cetățenii olandezi întorși de la lupta din Siria. Avem nevoie să ieșim din UE, din zona euro și absolut din zona Schengen. Acest lucru nu se va întâmpla în timpul președinției Rutte. O rușine!

Există 8 grupuri în Parlamentul European. Grupul ELDD nu are niciun membru de origine olandeză, din acest motiv nu este inclus în acest articol.

Website-ul Președinției olandeze: http://www.eu2016.nl/

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol