Cum reducem schimbările climatice: soluții UE
Uniunea Europeană este al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, după China și SUA. Sectorul energetic emitea 78% din gazele cu efect de seră din UE în 2015.
În 2008, UE și-a stabilit obiectivul de a reduce aceste emisii cu 20% față de nivelurile din 1990. Este pe drumul cel bun către acest obiectiv: în 2015, cantitatea de gaze cu efect de seră din UE a cunoscut o scădere de 22% față de nivelurile din 1990.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
În 2015, UE s-a angajat în cadrul Acordului de la Paris să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% sub nivelul din 1990 până în 2030.
Pentru a reduce emisiile provenite de la centralele energetice și din industrie, UE a introdus prima piață majoră a dioxidului de carbon din lume, odată cu sistemul de comercializare a cotelor de emisii.
Pentru celelalte sectoare, reducerile vor fi realizate prin obiective naționale de reducere a emisiilor, calculate pe baza produsului intern brut al țării pe cap de locuitor.
UE dorește și să folosească puterea pădurilor de absorbție a CO2 pentru combaterea schimbărilor climatice.
Detalii despre măsurile UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Abordarea provocării energetice
UE luptă împotriva schimbărilor climatice cu o nouă politică în domeniul energiei curate. Primul obiectiv este creșterea cotei de energie produsă din resurse regenerabile și posibilitatea cetățenilor de a-și produce propria energie verde.
Al doilea se referă la eficiența energetică a clădirilor și a aparatelor electrocasnice.
Mai multe explicații despre măsurile UE privind energia curată.