Cultura la ea acasă

În propria ţară, în străinătate sau în mediul on-line, patrimoniul cultural şi istoric european vă invită să-i descoperiţi bogăţia.
Proiecte de restaurare de excepţie

Menţinerea în stare bună a obiectelor de artă şi a clădirilor de importanţă istorică necesită eforturi susţinute din partea autorităţilor, specialiştilor şi voluntarilor.

Şi în acest an, Comisia Europeană şi reţeaua Europa Nostra au acordat premii celor mai remarcabile proiecte de conservare sau popularizare a patrimoniului cultural şi istoric. Ceremonia a avut loc la data de 16 iunie.

Premiul publicului a fost acordat pentru proiectul de restaurare a părţii centrale a Propileei, poarta monumentală de intrare în complexul Acropole din Atena. Au fost apreciate atât calitatea excepţională a lucrărilor efectuate recent, cât şi faptul că a fost salvat astfel un monument emblematic al culturii europene.

Printre ceilalţi laureaţi ai concursului se numără:

  • Portul pentru hidroavioane din Tallinn (Estonia);
  • Teatrul roman din Medellin (Spania);
  • Vila Strawberry Hill (Regatul Unit);
  • Restaurarea maşinilor de la braseria Wielemans-Ceuppens, Bruxelles (Belgia);
  • Asociaţia pentru promovarea artei şi a culturii în estul Germaniei;
  • Proiectul SOS Azulejo, Loures (Portugalia).

Sprijinul UE

UE contribuie la conservarea a numeroase monumente istorice – de la restaurarea complexului Acropole, din Atena (Grecia), până la curăţarea cu laser a frescelor din Siena (Italia). În acelaşi timp, finanţează proiecte de cercetare menite să conserve obiectele de artă. De exemplu, proiectul Firesense a dezvoltat un sistem de alertă rapidă care monitorizează riscul de incendii sau fenomene meteorologice extreme în zonele de interes cultural.

Călătorii virtuale

Preferaţi să staţi acasă? Atunci vă propunem o călătorie virtuală: accesaţi Europeana, biblioteca, muzeul şi arhiva digitală a Europei. Veţi găsi aici expoziţii virtuale pe teme din cele mai diverse – de la stilul Art Nouveau la lumea instrumentelor muzicale şi de la tradiţiile nupţiale din Europa de Est la istoria televiziunii europene.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol