Croația a devenit al 28-lea membru al Uniunii Europene, la 1 iulie 2013
Ceremonia oficială a avut loc la Zagreb, la 30 iunie şi festivităţile au continuat până târziu în noapte.
Au trecut doar 20 de ani de când Croaţia, care făcea parte pe atunci din Iugoslavia, lupta pentru a-şi dobândi independenţa. Acum zece ani, această ţară îşi depunea cererea de aderarea la UE. Astăzi ea se alătură celorlalte 27 de ţări membre ale uniunii politice şi economice create în 1958, Uniunea Europeană.
Procesul de aderare la UE
Înainte de a adera la UE, Croaţia a trebuit să se alinieze la diverse norme şi proceduri administrative ale UE. De exemplu, şi-a reformat întru totul sistemul juridic şi şi-a modificat constituţia, pentru a garanta independenţa procurorilor. De asemenea, guvernul croat a înfiinţat un organism responsabil cu combaterea corupţiei.
Alte reforme au vizat stabilirea unor limite pentru emisiile de gaze cu efect de seră şi adaptarea normelor privind siguranţa alimentelor.
Care sunt avantajele pentru cetăţenii croaţi?
Cetăţenii croaţi se vor bucura de toate avantajele care decurg din calitatea de cetăţean european. Dacă se îmbolnăvesc în timp ce se află într-o altă ţară din UE, au dreptul la aceleaşi servicii de asistenţă medicală ca şi cetăţenii statului respectiv. În cazul în care cumpără on-line şi au probleme, vor beneficia de standardele UE privind protecţia consumatorilor. Tarifele de roaming pentru cetăţenii croaţi care efectuează apeluri dintr-o altă ţară a UE sunt, de acum, mult mai scăzute.
În ceea ce priveşte întreprinderile, acestea îşi pot deplasa capitalul din Croaţia către alte ţări ale UE şi beneficiază de avantajele oferite de normele care facilitează plăţile transfrontaliere. Întreprinderile croate vor avea posibilitatea de a participa alături de omologii lor din UE la licitaţii pentru contracte de achiziţii publice, peste tot în UE. De asemenea, întreprinderile mici vor putea accesa fonduri de la Banca Europeană de Investiţii .
În prezent, Croaţia poate beneficia de resursele Fondului european de dezvoltare regională. Fondurile structurale şi Fondul de coeziune vor ajuta Croaţia să investească în cercetare şi inovare, în întreprinderi mici, în locuri de muncă durabile şi în iniţiative menite să contribuie la combaterea deficitului de competenţe şi la reducerea ratei şomajului.
Finanţarea este gestionată de Comisia Europeană. În cazul în care un cetăţean croat sau o întreprindere din această ţară depune o plângere împotriva Comisiei – sau împotriva oricărei alte instituţii sau organism al UE – aceasta va fi investigată de Ombudsmanul European.
Despre Croaţia, în câteva cuvinte
Croaţia este o ţară mică, cu o populaţie de aproape 4,5 milioane de locuitori. Se învecinează cu Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Slovenia şi Ungaria. Teritoriul său cuprinde peste 1 200 de insule şi insuliţe, dintre care numai 48 sunt locuite permanent. Moneda actuală este kuna croată, însă Croaţia va adopta moneda euro imediat ce va îndeplini criteriile în materie de stabilitate a preţurilor, finanţe publice şi stabilitate a cursului de schimb.