Criza refugiaților: 17 măsuri pentru sprijinirea țărilor afectate, adoptate duminică, la Bruxelles
Reuniți la Bruxelles duminică, 25 octombrie, în cadrul unui summit extraordinar, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și șefii de stat sau de guvern a 11 state europene de pe culoarul balcanic al fluxurilor migratorii, au agreat un set de măsuri aplicabile în perioada imediat următoare ca răspuns la presiunea migratorie fără precedent din regiunea Balcanilor de Vest.
Cele 17 măsuri urmăresc asigurarea unui schimb permanent de informații, limitarea mișcărilor secundare ale refugiaților, crearea facilităților de primire și cazare, gestionarea în comun a crizei, gestionarea mai bună a frontierelor și combaterea traficului de persoane.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: “Țările afectate nu ar trebui doar să vorbească despre celelalte țări și să se atace reciproc, ci și să vorbească una cu cealaltă. Vecinii ar trebui să lucreze împreună, nu unul împotriva celuilalt. Refugiații trebuie să fie tratați într-un mod uman de-a lungul traseului din Balcanii de Vest, pentru evitarea unei tragedii umanitare în Europa. Prin urmare, mă bucur că astăzi am reușit să cădem de acord asupra unui plan de 17 puncte de măsuri pragmatice și operaționale, care să-i asigure pe oameni că nu sunt lăsați să se descurce singuri în ploaie și frig.”
Context
Comisia Europeană a susținut permanent că actuala criză a refugiaților nu își poate găsi rezolvarea în soluții adoptate individual de țările afectate și a propus, în repetate rânduri, măsuri coordonate la nivel european. În acest context, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a invitat la un summit extraordinar pe șefii de stat sau de guvern ai Albaniei, Austriei, Bulgariei, Croației, Germaniei, Greciei, fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, României, Serbiei, Sloveniei și Ungariei, pentru a discuta soluții la criza curentă a refugiaților în perspectiva debutului anotimpului rece.
DETALII