Copiii din UE vor beneficia de plata mai rapidă a pensiilor de întreţinere din străinătate

De prea multe ori, neplăcerile unui divorţ sau ale unei separări sunt amplificate de presiunea financiară şi emoţională pe care le implică faptul că unul din părinţi locuieşte în străinătate şi refuză să ofere ajutor financiar.

Întrucât se estimează că în UE există 16 milioane de cupluri internaţionale şi 30 de milioane de cetăţeni ai UE trăiesc în ţări terţe, problema obţinerii pensiei de întreţinere din străinătate se va amplifica.

De exemplu, un cuplu care a locuit în Franţa divorţează, iar tatăl se mută în Statele Unite. În această situaţie, copilul va continua să primească pensia de întreţinere la care a fost obligat tatăl de o instanţă franceză?

În conformitate cu noua convenţie semnată de UE pe 6 aprilie , autorităţile americane vor coopera cu cele din Europa, pentru a se asigura că tatăl îşi îndeplineşte obligaţiile şi copilul continuă să primească sprijin.

Convenţia de la Haga privind obligaţiile de întreţinere instituie un sistem mondial de obţinere a pensiei de întreţinere pentru copii şi alţi membri ai familiei. Prin convenţie se creează un cadru legal comun între ţările din UE şi ţările terţe, astfel încât autorităţile să coopereze în executarea creanţelor în materie de întreţinere, iar debitorii să nu mai poată eluda obligaţiile de plată părăsind UE.

De asemenea, convenţia prevede oferirea de asistenţă judiciară gratuită în cauzele internaţionale de întreţinere a copiilor. Convenţia completează normele proprii ale UE privind recunoaşterea şi executarea deciziilor având ca obiect obligaţiile de întreţinere, care se vor aplica din 18 iunie 2011.

Mai multe informații:
http://ec.europa.eu/romania/news/060411_plati_transfrontaliere_pensii_de_intretinere_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol