Contribuții mai mici la bugetul UE în 2015

Comisia Europeană a primit pe 15 aprilie, două propuneri de rectificare bugetară.

  • Una dintre propuneri are în vedere faptul că, datorită veniturilor suplimentare obținute în 2014, toate statele membre vor contribui la bugetul UE cu 1,4 miliarde de euro mai puțin în anul 2015, comparativ cu 2014. Veniturile menționate provin, în principal, din amenzi date în domeniul concurenței și din taxele vamale percepute la importurile din afara UE, încasate în ultima parte a anului trecut.
  • A doua propunere are în vedere România și încă 2 state membre (Bulgaria și Italia). Cele trei țări vor primi un sprijin de 66,5 milioane de euro, acordat din Fondul de solidaritate, în urma inundațiilor din 2014.

Context rectificare bugetară:
Prin definiție, orice buget (fie că este vorba de cel al UE, al unui stat membru, al unei companii private sau al unei gospodării) se întemeiază pe prognoze și estimări. Prin urmare, el se modifică frecvent în concordanță cu cheltuielile și veniturile reale.
Propunerile de rectificare bugetară reprezintă cereri de modificare a bugetului deja adoptat, iar unele dintre ele, cum ar fi cea referitoare la soldul pozitiv din anul precedent, sunt prezentate în mod regulat în fiecare an. Numărul de propuneri prezentate de către Comisie variază de la un an la altul, iar un număr anual de 8-10 propuneri nu reprezintă o situație neobișnuită.

Fondul de solidaritate al UE: 66,5 milioane de euro pentru Bulgaria, Italia și România în urma unor inundații grave
Comisia a acordat Bulgariei, Italiei și României ajutoare în cuantum de 66,5 milioane de eurodin Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, în urma a trei catastrofe naturale care au avut loc în 2014.
Ajutoarele — 1,98 milioane de euro pentru Bulgaria, 56 de milioane de euro pentru Italia și aproape 8,5 milioane de euro pentru România — vizează acoperirea parțială a costurilor aferente operațiunilor de urgență de reabilitare în urma inundațiilor. Aceste ajutoare vor contribui îndeosebi la refacerea unor infrastructuri și servicii vitale, vor rambursa costul operațiunilor de urgență și de salvare și vor acoperi o parte din costurile aferente curățării regiunilor sinistrate.

Context
Italia: În octombrie și noiembrie 2014, cinci regiuni italiene (Emilia-Romagna, Liguria, Lombardia, Piemonte și Toscana) s-au confruntat cu evenimente meteorologice nefavorabile repetate, cu ploi abundente care au dus la inundații, torente noroioase și alunecări de teren. În februarie 2015, autoritățile italiene au solicitat ajutoare financiare din Fondul de solidaritate, raportul lor prezentând în detaliu efectele devastării, în special în Liguria, unde râurile au ieșit din albii, podurile și străzile au fost inundate, iar sectorul economic și sectoarele de producție au suferit daune masive în multe orașe, mici și mari, precum Genova. În total, numărul victimelor catastrofei s-a ridicat la 11, iar 3.000 de persoane au trebuit evacuate.

România: În mai 2014, România a fost afectată de inundații la scară largă care au adus daune infrastructurilor de transport, apă, energie și comunicații, precum și locuințelor și fermelor. Serbia, țară vecină cu România, a primit deja ajutoare din Fondul de solidaritate al UE după ce a fost afectată de aceeași catastrofă. Aceste inundații au afectat 30 din cele 42 de județe ale României, determinând evacuarea localnicilor și provocând pierderi majore în diferite sectoare ale economiei. Mulți fermieri și-au pierdut culturile de pe terenurile cultivate, animalele lor fiind înecate, iar drumurile forestiere de acces au fost distruse de ruperea unor baraje. Multe școli, spitale, clădiri publice și bunuri culturale au fost inundate.

Mai târziu în cursul aceluiași an, în iulie și august, precipitațiile abundente, inundațiile și alunecările de teren au afectat peste 126.000 de locuitori din cinci județe ale regiunii Sud-Vest Oltenia a României. Potrivit cererii de ajutor, peste 2.300 de locuințe, 20 de școli, 9 grădinițe și 11 biserici au suferit daune, s-au rupt diguri și baraje și au fost afectate drumuri, poduri, stații de epurare a apelor și sisteme de canalizare. De asemenea, mulți fermieri au suferit pierderi uriașe de producție.

Bulgaria: Regiunea Severozapaden – una dintre cele mai puțin dezvoltate regiuni ale UE – a suferit, de asemenea, foarte mult din cauza inundațiilor din vara anului 2014. Potrivit raportului inclus în cererea de ajutor, majoritatea daunelor s-au înregistrat în orașul Mizia și în satul Krushovitsa. Au fost inundate 700 de locuințe și clădiri publice, precum și șosele principale și ferme. La 2 august, primarul orașului Mizia a declarat stare de urgență și peste 800 de persoane au trebuit evacuate. Infrastructurile pentru energie, apă și transport, precum și clădiri publice, bunuri din patrimoniul cultural și arii naturale protejate au suferit daune grave.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol