Consumul de energie: cât de mult valorează kilowattul-oră?

Framework for energy efficiency labellingUn mod de a reduce factura la energie și emisiile este folosirea mai eficientă a energiei. Multe aparate electrocasnice, precum lămpile, televizoarele, cuptoarele și aspiratoarele au o etichetă standard care îi ajută pe consumatori să evalueze eficiența energetică a acestora. Deputații europeni iau în considerare schimbarea acestui sistem pentru a face lucrurile mai clare.

Aflați cum este măsurată energia și cât costă aceasta din infograficul Parlamentului European (mai jos).

Eficiența energetică este definită ca raportul dintre rezultatul constând în performanță, servicii, bunuri sau energie și energia folosită în acest scop. Economia de energie este o măsură absolută, fără raport la rezultatul produs.

Primele etichete energetice au fost introduse în 1994 (în vigoare din 1995) și clasificau aparatele electrice de la G (cel mai puțin eficient) la A (cel mai eficient). Mai târziu, a apărut eticheta A+++ pentru a reflecta ameliorarea eficienței energetice a produselor. Însă introducerea etichetelor de la A+ la A+++ au redus eficacitatea etichetării energetice în a convinge consumatorii să cumpere produse mai eficiente, acestea tinzând să se situeze în majoritatea în clasa A.

O reîntoarcere la scala A-G

De aceea, Comisia a propus reîntoarcerea la scala A-G și stabilirea unui mecanism pentru măsurarea eficienței energetice a aparatelor, pentru ameliorarea acesteia fără crearea unor noi clase. Printre propuneri se numără crearea unei noi baze de date cu produsele electrice și măsuri de ameliorare a supravegherii piețelor la nivel național.

Marți, 14 iunie, comisia pentru energie de la Parlamentul European votează un proiect de raport cu schimbări la propunerea Comisiei. Au fost depuse peste 500 de amendamente, iar raportorul Dario Tamburrano (EFDD, Italia) a propus 39 de amendamente de compromis.

Detaliihttp://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5350_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol