Consultare publică privind deșeurile din plastic
Comisia Europeană a publicat o carte verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător. Cu acest prilej a fost lansată o consultare publică care vizează o revizuire a obiectivelor existente privind valorificarea deșeurilor și depozitele de gunoi, precum și o evaluare ex-post a cinci directive care acoperă diverse fluxuri de deșeuri.
Consultarea este disponibilă în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE (deci și în limba română), cuprinde 26 de întrebări și se adresează cetățenilor, organizațiilor și autorităților publice: http://ec.europa.eu/environment/consultations/plastic_waste_en.htm
Contribuțiile la consultare trebuie transmise Comisiei până pe 7 iunie 2013.
În documentul supus dezbaterii găsiți informații interesante despre impactul deșeurilor de plastic asupra mediului și asupra vieții noastre. Am selectat câteva aspecte:
- Plasticul este un material relativ nou, care a fost introdus în producția industrială abia în 1907.
- Industria plasticului joacă un rol economic important în Europa, oferind locuri de muncă pentru un număr total de aproximativ 1,45 milioane de persoane în peste 59.000 de societăți și generând o cifră de afaceri în regiune de aproximativ 300 de miliarde de euro pe an.
- O dată ajunse în mediu, în special în mediul marin, deșeurile de plastic pot persista timp de sute de ani.
- Cele 10 milioane de tone de deșeuri, în cea mai mare parte plastic, care ajung în fiecare an în oceanele și în mările lumii, dăunează mediului costier și marin, precum și vieții acvatice, constituind cea mai mare operațiune de aruncare a plasticului din lume. Se estimează că întinderile de deșeuri din Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific sunt de ordinul a 100 Mt, din care aproximativ 80% plastic. Resturile de plastic generează pentru speciile marine un risc de agățare sau de ingestie.
- Plasticul nu este inert. Plasticul convențional conține un număr mare și, uneori, o proporție mare de aditivi chimici, care pot fi perturbatori endocrini sau agenți cancerigeni ori provoca alte reacții toxice și care pot, în principiu, să migreze în mediu, dar în cantități limitate.
http://ec.europa.eu/romania/news/07032013_mediu_ce_ar_trebui_sa_facem_cu_deseurile_de_plastic_ro.htm
http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm