Comisia Europeană anunță măsuri excepționale de sprijin pentru producătorii de legume și fructe perisabile din UE
În contextul restricțiilor impuse de Federația Rusă asupra importurilor de produse agricole din UE, după discuțiile de săptămâna trecută din cadrul Comitetului de Management asupra situației pieței, Comisia Europeană activează măsuri de sprijin în ceea ce privește anumite fructe și legume perisabile.
Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș a declarat:“Pornind de la situația de pe piață ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare în vigoare de astăzi, voi lansa măsurile de urgență din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume și fructe pe piața europeană, dacă și când presiunile asupra prețurilor vor deveni prea mari, în următoarele luni. Toți fermierii care produc aceste legume și fructe – indiferent dacă fac parte din organizații de producători sau nu – vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijinire a pieței în cazul în care le consideră potrivite. O acțiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru prețul plătit producătorilor de pe piața internă și va ajuta piața să se adapteze și să fie rentabilă”.
Rusia este principala piață de export pentru mai multe tipuri de fructe și legume, iar interdicția de import a fost anunțată în plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul începe să fie simțit pe anumite piețe. Fermierii și exportatorii nu și-au putut face planuri care să ia în considerare embargoul și, în mod clar, nu toți vor găsi la timp suficiente piețe alternative.
Context
Produsele vizate de măsurile anunțate sunt următoarele: roșii, morcovi, varză albă, ardei, conopidă, castraveți, inclusiv cornișon, ciuperci, mere, pere, fructe roșii [1], struguri de masă și kiwi. Piețele pentru aceste produse sunt în plin sezon, fără opțiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele și fără piețe alternative imediat disponibile.
Măsurile excepționale ce au fost anunțate includ retrageri de pe piață, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor în cauză, compensații pentru nerecoltare și recoltarea înainte de coacere. Asistența financiară va acoperi toți producătorii, indiferent dacă fac parte din organizații sau nu. Măsurile vor avea un efect retroactiv începând cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantități retrase începând cu această dată (sau care fac obiectul recoltării înainte de coacere, sau altor măsuri) vor fi deja acoperite de aceste măsuri suplimentare, cu condiția efectuării controalelor necesare. Aceste măsuri se vor aplica inițial până la sfârșitul lunii noiembrie, având un buget prevăzut de până la 125 de milioane €.