Comisia are nevoie de opiniile dumneavoastră despre cum am putea produce și consuma în mod durabil

Până în 2050, populația lumii va ajunge la 9 miliarde, iar cererea de alimente, furaje și fibre la nivel mondial se preconizează că va crește cu 70%. Pentru a prospera în acest context, va trebui ca economiile să utilizeze resursele naturale într-un mod mult mai eficient. Modul în care consumăm și producem va fi esențial pentru succesul sau eșecul Europei în acest domeniu.
Din acest motiv, Comisia intenționează să revizuiască politicile UE în domeniul consumului și producției și a lansat în acest sens o consultare publică ce va rămâne deschisă până la data de 3 aprilie.

După cum s-a indicat în Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, adoptată anul trecut în septembrie, dacă dorim să ne putem satisface necesitățile și să ne menținem același nivel de trai și în viitor, va trebui ca societățile să producă mai multă valoare adăugată utilizând mai puține materii prime, iar consumatorii vor trebui să adopte modele de consum mai sustenabile în ceea ce privește produsele și serviciile.

Având în vedere cele de mai sus, Comisia Europeană își revizuiește în prezent măsurile cu privire la consumul și producția durabile (SCP), pentru a se asigura că acestea ajută Europa să își utilizeze mai eficient resursele, orientând-o totodată spre o dezvoltare durabilă pe termen lung.

În contextul revizuirii politicii sale în domeniul SCP, Comisia a lansat o amplă consultare publică cu privire la măsurile adoptate în patru sectoare importante. În următoarele 9 săptămâni, se vor solicita opinii referitoare la diferitele opțiuni privind o viitoare politică mai ambițioasă în domeniul SCP. Această consultare online face parte dintr-un proces mai larg de reflecție care va sta la baza unor inițiative strategice programate pentru adoptare înainte de sfârșitul anului 2012.

Consultarea publică invită toate părțile interesate să își exprime opiniile cu privire la cele mai bune modalități de ameliorare a politicilor UE în domeniul consumului și producției durabile în patru sectoare, cu scopul de a furniza un feedback orientat cu privire la:

  • politicile în domeniul proiectării produselor, reciclării și gestionării deșeurilor etc.;
  • achizițiile publice ecologice (încurajarea organismelor publice să favorizeze soluțiile ecologice);
  • măsurile vizând ameliorarea performanței de mediu a produselor (amprenta ecologică a produsului – PEF);
  • măsurile vizând ameliorarea performanței de mediu a organizațiilor (amprenta ecologică a organizației – OEF).

Este vorba despre o consultare amplă, care acoperă ansamblul politicilor UE și, prin urmare, cuprinde aproximativ 50 de întrebări. Aproape jumătate dintre acestea se adresează publicului larg, iar restul vizează părțile interesate mai specializate, cum sunt guvernele, asociațiile industriale și companiile private.

Pagini Utile:

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol