Cea mai mare piață unică din lume: cel mai mare atu al Uniunii Europene

Piața unică este o realizare majoră. Permițând persoanelor, serviciilor, bunurilor și capitalurilor să circule liber în cea mai mare economie a lumii — jumătate de miliard de consumatori deserviți de 30 de milioane de companii care generează 14 mii de miliarde de euro — beneficiem cu toții de mai multe posibilități de alegere și de prețuri mai mici. Pentru companiile noastre, asta înseamnă noi oportunități de afaceri; pentru cetățenii noștri, șansa de a trăi, lucra și studia oriunde doresc. Viețile noastre sunt mult mai bune datorită tuturor acestor lucruri.

  • Facturile noastre la telefon au scăzut considerabil datorită normelor UE: începând cu luna iunie 2017, roamingul va fi de domeniul trecutului.
  • Specialiștii își oferă serviciile în 28 de țări cu un minimum de formalități.
  • Companiile concurează pentru obținerea de contracte de achiziții publice — un sector valorând 2.300 de miliarde de euro — oriunde în UE.
  • Studenții Erasmus pot să își petreacă un an în străinătate, iar diplomele le sunt recunoscute în țara de origine.

Iată câteva dintre remarcile domnului Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene:

”Dar mulțumirea de sine poate să ne fie fatală: riscăm să pierdem chiar ceea ce considerăm că ni se cuvine. Redresarea economiei noastre poate fi ea pe drumul cel bun (în primul trimestru al anului 2016 UE a înregistrat o creștere mai mare decât SUA), dar acest lucru nu este suficient. Unul din cinci tineri europeni tot nu are un loc de muncă.

E timpul să trecem la o viteză superioară. În raportul său privind „costurile non-Europei”, Parlamentul European estimează că o piață unică definitivată în totalitate ar putea contribui cu peste o mie de miliarde de euro la economia noastră. Asta înseamnă milioane de locuri de muncă și un câștig pentru care merită să luptăm.

Trebuie să deblocăm urgent economia noastră digitală. Dacă tot am reușit să eliminăm frontierele naționale care împiedicau odinioară comerțul offline, nu putem accepta ca ele să reapară pe ecran, oprind oamenii să facă cumpărături online. Consumatorii ar trebui să poată avea acces la orice serviciu pe orice dispozitiv, oriunde s-ar afla, iar Comisia a lansat deja primele propuneri pentru a permite realizarea acestui lucru. Dar acesta este doar începutul.

Revenind la realitatea fizică, costurile excesive de coletărie împiedică adesea micii comercianți cu amănuntul să se extindă pe noi piețe. Prețul pentru expedierea unui colet mic într-un alt stat membru este de multe ori de cinci ori mai mare decât în intern, chiar și atunci când destinația este imediat de cealaltă parte a frontierei. Această situație trebuie să se schimbe.

Mulți dintre noi visăm să ne înființăm propria afacere, dar nu facem niciodată primul pas. Noua economie colaborativă va schimba acest lucru: obstacolele reduse la intrarea pe piață vor permite oamenilor să își testeze ideile de afaceri cu riscuri mai mici. Potențialul de noi servicii și produse este nelimitat. Dar factorii de decizie trebuie să pună în aplicare norme adecvate, menținând un echilibru între libertatea comercială și protecția consumatorilor.

Europa nu duce lipsă de talent și inovare. Noile idei de afaceri au nevoie de o piață suficient de mare și de reguli simple care să ofere claritate și sprijin. Firmele mici au nevoie de acces la finanțare, astfel încât primul succes să determine o dezvoltare suplimentară. De aceea Planul de investiții al Uniunii Europene, în valoare de 315 miliarde de euro, oferă un acces mai bun la finanțare pentru 150.000 de IMM-uri. Pornind de la un start bun (Planul a mobilizat peste 100 de miliarde de euro în investiții suplimentare în primul an), Comisia Europeană a propus extinderea lui și după 2018.

Am subliniat unele dintre cele mai urgente priorități, dacă dorim ca piața unică europeană să funcționeze pentru toată lumea, companii și consumatori, oriunde s-ar afla și în orice fel și-ar desfășura activitatea.

Atunci când liderii Uniunii Europene se vor reuni mai târziu în cursul acestei luni, îi îndemnăm să acorde sprijin deplin acestor propuneri și multor altele pe care Comisia Europeană le-a lansat recent.

Îi invităm să întreprindă de urgență următoarele două acțiuni: să își ia un angajament ferm că vor conveni asupra tuturor noilor inițiative legislative privind piața unică înainte de sfârșitul anului 2018, precum și că vor trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește finalizarea pieței unice în fiecare an, la Consiliul European din iunie.

Acest lucru înseamnă multe de făcut în următorii doi ani, dar cetățenii și companiile din Europa nu pot aștepta.”

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol