Ce fel de Europă pentru viitor? Comisarul european Dacian Cioloș în dialog cu cetățenii

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș va avea, la București, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, luni 17 martie 2014, între orele 11:00 – 13:00, în zona Atrium din incinta Bibliotecii Naționale a României (b-dul Unirii, nr. 22, București).

Formularul de înregistrare: http://management.360revolution.ro/

Ce este integrarea europeană? Este nevoie ca acest proces să fie aprofundat sau limitat? Cum vedeți rolul Uniunii Europene în viața dumneavoastră de zi cu zi? Ce înseamnă a fi european? Vă simțiți europeni? Ce politici ar trebui să promoveze Uniunea Europeană? Unde să se oprească granițele UE? Cât de importantă este extinderea Uniunii Europene pentru dumneavoastră? Ce înseamnă solidaritate europeană? Ce fel de Europă ne dorim pentru viitor? 

Acestea sunt numai câteva dintre aspectele pe care comisarul european Dacian Cioloș le va discuta cu aproximativ 250 de cetățeni, care vor avea posibilitatea să-și prezinte opiniile și preocupările, într-un dialog deschis, moderat de redactorul-șef al RFI România și realizatorul de televiziune Luca Niculescu.

Cum puteți participa la dezbatere?

Cetățenii care doresc să participe sunt rugați să completeze formularul electronic* de înregistrare disponibil aici, până cel târziu în data de 14 martie 2014. Înregistrarea este posibilă și prin poștă** (explicații detaliate în anexă) sau la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul va putea fi vizionat în direct pe internet prin webstream, iar cetățenii pot participa și adresa întrebări prin intermediul rețelelor sociale Facebook (pagina comisarului Cioloș) și Twitter (contul Reprezentanței CE) folosind hashtag-ul #EUDeb8.

Context

Un sondaj Eurobarometru recent arată că 56% dintre români se simt europeni (media pentru cetățenii Uniunii din toate statele membre fiind de 59%). Românii sunt în general optimiști cu privire la viitorul UE – 63%, față de o medie europeană de 51%. Cu toate acestea, numai 40% dintre români afirmă că știu ce drepturi le conferă cetățenia UE, și numai 19% consideră că vocea lor contează în Uniunea Europeană (media europeană fiind de 29%).

Pe parcursul anului 2013 și în 2014, în cadrul Anul European al Cetățenilor (IP/13/2) membrii Comisiei europene au dezbătut cu cetățeni din întreaga Europă așteptările acestora pentru viitor. Până acum, în întreaga Uniune Europeană, au avut loc 45 de dialoguri cu cetățenii, cel puțin un comisar european fiind prezent de fiecare dată. În total, sunt planificate aproximativ 50 de astfel de reuniuni până la finalul seriei, programat pentru sfârșitul lunii martie. Puteți urmări aceste reuniuni pe internet, la adresa http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

Care va fi rezultatul dialogurilor cu cetățenii?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor pentru o viitoare reformă a UE. Unul din obiectivele principale ale acestor dialoguri este pregătirea terenului în vederea alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea Raport privind cetățenia Uniunii, care prezintă 12 măsuri concrete noi pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia Uniunii reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind drepturile și viitorul cetățenilor UE.

Informații utile:

*pentru înregistrarea on-line accesați formularul de la pagina

http://management.360revolution.ro/

** pentru înregistrarea prin poștă, transmiteți o scrisoare care trebuie să conțină un răspuns scurt (câteva rânduri) la întrebările “Te simți european? De ce?”, precum și, opțional, o întrebare pe care ați dori să o adresați comisarului european Dacian Cioloș în timpul dialogului. Evenimentul va fi filmat și transmis în direct. De aceea, vă rugăm ca în scrisoare să ne comunicați explicit dacă sunteți sau nu de acord să fiți filmat(ă).

Participanții a căror înregistrare este validată vor fi informați în timp util în legătură cu accesul la eveniment. Înscrierile prin poștă sunt deschise până cel târziu în data de 7 martie 2014, data poștei; scrisorile trebuie transmise la următoarea adresă:

Reprezentanța Comisiei Europene în România
În atenția dnei Carmen Praja
Str. Vasile Lascăr, nr. 31
020492, București

Persoane de contact:

Mihai Roșioru, ofițer de presă, Reprezentanța Comisiei Europene în România
tel. 021-2035486, email: mihai.rosioru@ec.europa.eu

Dorian Filote, coordonator relaţii cu presa din România , Cabinetul comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală
tel.: (+32) 498 957 514, e-mail: dorian.filote@ec.europa.eu.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol