Care este costul sănătății animalelor?
Epidemiile de gripă aviară sau febră aftoasă au arătat că bolile animalelor pot afecta și animalele de companie sau chiar oamenii. Comisia pentru agricultură a aprobat noi măsuri pentru a preveni astfel de focare. Dincolo de aspectul de sănătate, bolile animalelor afectează și economia UE: în 2009, industria de creștere a animalelor constituia 41% din producția agricolă totală a UE. Verificați infograficul realizat de Parlamentul European, pentru mai multe detalii.
Pentru a preveni și opri posibilele focare de infecție ale animalelor, cum ar fi gripa aviară, pesta porcină africană sau febra aftoasă, comisia parlamentară pentru agricultură a convenit săptămâna aceasta asupra unor noi măsuri pentru sănătatea animalelor, printre care dreptul Comisiei de a solicita statelor membre să stabilească o bază de date națională a animalelor de companie, dacă este necesar și împuternicirea Comisiei cu luarea unor măsuri de urgență, în cazulap ariției unui focar. Cu toate acestea, toate măsurile de combatere a bolilor ar trebui să ia în considerare bunăstarea animalelor, inclusiv a celor fără stăpân, orice durere sau suferință a acestora.
Parlamentul a mers mai departe și a cerut un schimb de date la nivelul UE cu privire la înregistrarea de pisici și câini. Această măsură are scopul de a combate comerțul ilegal cu animale de companie, care sunt adesea crescute inadecvat și prezintă un risc de răspândire a bolilor, deci și un risc pentru sănătatea publică.
Detalii:
Reglementarea privind sănătatea animalelor a fost convenită informal cu Consiliul, în iunie 2015. După acordul comisiei pentru agricultură, Parlamentului trebuie să dea undă verde în final (cel mai probabil în martie).