Cardul european de asigurări sociale de sănătate

Cardul european de asigurări sociale de sănătate asigură persoanelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, în cursul vizitelor temporare în străinătate.

Aşadar, dacă plecaţi în vacanţă, într-o călătorie de afaceri sau pentru o şedere scurtă sau plecaţi la studii în străinătate, nu uitaţi să vă asiguraţi că deţineţi un asemenea card. Acesta vă va ajuta să economisiţi timp şi bani şi să evitaţi alte probleme inutile, în cazul în care vă îmbolnăviţi sau aveţi vreun accident în perioada cât vă aflaţi în străinătate.

Care sunt beneficiile practice ale cardului?

Cardul vă oferă posibilitatea de a avea acces la serviciile medicale din sectorul public (de exemplu la un medic, o farmacie, un spital sau la un centru de servicii medicale) în aceleaşi condiţii cu cetăţenii ţării pe care o vizitaţi. În cazul în care veţi primi îngrijire medicală într-o ţară în care se plăteşte pentru serviciile medicale, veţi primi înapoi suma cheltuită fie imediat, fie după ce veţi reveni în ţara dvs. Ideea este că vi se va acorda îngrijirea de care aveţi nevoie pentru a vă permite continuarea şederii.

Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că acest card nu acoperă costurile serviciilor medicale din perioada în care vă aflaţi în străinătate în cazul în care veţi călători pentru a obţine îngrijiri medicale pentru o afecţiune pe care aţi avut-o înainte de a pleca în călătorie. Cardul nu acoperă nici cheltuielile efectuate cu furnizorii de servicii medicale din sectorul privat.

Mai multe informații: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=ro

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol