Campania „Taking care of our roots” – “Grijă pentru rădăcinile noastre” pentru a sublinia importanța agriculturii
De la alimentele pe care le consumăm, până la hainele pe care le purtăm, rezultatele muncii agricultorilor europeni sunt peste tot în jurul nostru. UE a lansat o nouă campanie pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la importanța agriculturii în viața noastră de zi cu zi.
În UE, peste 12 milioane de agricultori lucrează cu normă întreagă, iar alte 36 de milioane de locuri de muncă depind direct de agricultură. Cu toate acestea, studiile arată că populația din zonele urbane se consideră din ce în ce mai deconectată de la viața rurală și agricolă.
Pentru a contracara această tendință, Uniunea Europeană a lansat campania „Taking care of our roots” (Grijă pentru rădăcinile noastre) pentru a sublinia importanța agriculturii și pentru a arăta în ce măsură este sprijinită de politicile UE.
Nu doar produse alimentare
Campania se concentrează pe marea diversitate de bunuri pe care le folosim cu plăcere în fiecare zi și care sunt produsul agriculturii europene. De la brânzeturile franțuzești din frigider și lâna italiană din care sunt fabricate puloverele pe care le purtăm, până la lalele olandeze pe care le punem în vază, munca agricultorilor europeni este omniprezentă. Pe lângă faptul că prezintă rezultatele muncii agricultorilor, campania subliniază și importanța agriculturii pentru alte domenii – de la stimularea creșterii în comunitățile rurale, la protecția mediului și a peisajelor naturale.
Site-ul Grijă pentru rădăcinile noastre oferă detalii despre politicile UE în domeniul agriculturii, materiale specifice destinate agricultorilor și profesorilor care doresc să prezinte această activitate și modul în care UE sprijină sectorul agricol. De asemenea, în cadrul campaniei, vor avea loc diverse evenimente al căror scop este să le prezinte celor interesați, într-un mod interactiv, agricultura europeană.
De ce vorbim despre politica agricolă?
Lansarea campaniei este urmarea unui acord încheiat în luna iulie care prevede introducerea unei serii de modificări la politica agricolă europeană, începând din 2014. Politica agricolă comună (PAC) este destinată să le asigure agricultorilor un nivel de trai decent și să le garanteze cetățenilor europeni accesul la alimente de calitate, la prețuri rezonabile.
Modificările aduse vor permite PAC să aloce banii într-un mod mai echitabil la nivelul UE. De asemenea, vor fi disponibile noi fonduri pentru a ajuta noua generație de tineri agricultori și pentru a propune soluții mai ecologice.
Mai multe informaţii: