Antonio Tajani – ales noul Președinte al Parlamentului European

20170117PHT58596_originalAntonio Tajani (PPE, IT) a câștigat alegerile pentru președinția Parlamentului European (PE) cu 351 de voturi în fața lui Gianni Pittella (S&D) care a obținut 282 de voturi. Noul preşedinte al Parlamentului European a fost ales marţi, 17 ianuarie, şi îl înlocuiește pe Martin Schulz, după cinci ani de mandat.

20170113PHT58017_original

Parlamentul European a ales noul preşedinte pentru că se află la începutul celei de a doua părţi din mandatul de cinci ani pentru perioada 2014-2019. Aşa cum prevăd normele legislative, Parlamentul este ales pentru cinci ani, dar mandatul preşedintelui, vicepreşedinţilor, chestorilor şi al președinților comisiilor este de doi ani şi jumătate. Aşadar, alegerile au loc la începutul mandatului şi la mijlocul acestuia.

14 vicepreședinți, 5 chestori, 22 de comisii

Pe 18 ianuarie, deputaţii europeni vor alege cei 14 vicepreşedinţi şi cinci chestori ai Parlamentului, prin vot secret, în cadrul unei şedinţe prezidate de preşedintele nou-ales. Aceştia vor aproba componenţa numerică a celor 22 de comisii permanente ale Parlamentului. Pe 19 ianuarie, eurodeputaţii vor vota, de asemenea, şi cu privire la numirea membrilor în comisii.

Rezultatele celui de-al patrulea tur de scrutin pentru alegerea președintelui PE:

  1. Antonio Tajani (PPE, IT) 351
  2. Gianni Pittella (S&D, IT) 282

 Voturi valide exprimate: 633; Abțineri: 80; Total voturi exprimate: 713

Niciun candidat nu a obținut majoritatea absolută necesară a voturilor valide exprimate în primele trei tururi la alegerile pentru președinția Parlamentului European, desfășurate marți.

Cine poate fi ales pentru funcţia de preşedinte?

Orice deputat european poate candida dacă este susţinut de un grup politic ori de cel puţin 5% din totalul membrilor Parlamentului, adică cel puţin 38 de deputaţi.

Cine câştigă?

Un candidat care obţine majoritatea absolută a voturilor exprimate (50% + 1) este declarat câştigător. Buletinele de vot goale sau distruse sunt anulate.

Procedură de vot

Votul este secret și poate avea maximum patru tururi. Candidații se pot retrage și noi candidați pot intra în competiție înainte de cel de-al doilea și al treilea tur de scrutin. Al patrulea tur de scrutin va începe la ora 20.00.

Dacă niciun candidat nu câștigă majoritatea absolută a voturilor valide exprimate în primele trei runde, Președintele va fi ales prin majoritate simplă în al patrulea tur, în care vor intra doar primii doi clasați în runda a treia.

Prezentările candidaților

Înainte de primul tur de scrutin, fiecare candidat a susținut o prezentare de trei minute în plen privind agenda sa prezidențială dacă va fi ales în funcția de președinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate. Guy Verhofstadt (ALDE) și-a retras candidatura înainte de vot.

Pentru a vedea clipul, apăsați pe numele candidatului:

Laurentiu Rebega (ENF, RO)

Jean Lambert (Verzi/ALE, UK)

Eleonora Forenza (GUE/NLG, IT)

Helga Stevens (ECR, BE)

Gianni Pittella (S&D, IT)

Antonio Tajani  (PPE, IT)

Cu ce se ocupă preşedintele?

Preşedintele supraveghează întreaga activitate a Parlamentului, a organelor sale de conducere şi dezbaterile din plen. El sau ea reprezintă Parlamentul în toate chestiunile juridice şi relaţiile externe. De asemenea, la începutul fiecărui summit al Consiliului European acesta învederează punctul de vedere al Parlamentului în ceea ce priveşte punctele de pe ordinea de zi a acestuia din urmă.

De asemenea, preşedintele este cel care semnează bugetul UE şi co-semnează legislaţia, alături de preşedintele Consiliului.

Detalii găsiți pe website-ul Parlamentului European, în Secțiunea 1 și Secțiunea II

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol