Alimentele bio: mai sănătoase decât produsele alimentare obișnuite?
Alimentele organice, eco sau bio, toate referindu-se la același concept, se bazează pe o agricultură durabilă și procese care nu dăunează mediului înconjurător și sănătății. Alimentele pot fi etichetate ca fiind bio doar atunci când cel puțin 95% din ingredientele lor sunt de natură organică.
O revizuire a regulamentului privind producția și etichetarea alimentelor bio este în prezent în curs de pregătire. Negociatorii Parlamentului doresc controale adaptate și verificări fizice la fața locului în toate fermele ecologice, pentru a evita fraudele.
Există un consens cu privire la alimentele bio, care sunt mai putin agresive cu natura și mediul decât cele obișnuite. Dar ce putem spune despre beneficiile lor nutritionale și pentru sănătate? STOA a organizat un atelier de lucru cu experți pentru a aduce puțină lumină în această problemă. În general, experții au fost de acord că, deși este nevoie de mai multă cercetare privind beneficiile nutritionale concrete, consumatorii de alimente bio au, în general, o gândire mai orientată spre sănătate. Atitudinea sau stilul de viață „organic” are un impact pozitiv asupra sănătății: cumparatorii de alimente organice au tendinta de a consuma mai multe fructe, legume, cereale integrale sau fructe cu coajă lemnoasă, decât consumatorii de produse non-organice, a explicat Axel Mie, de la Universitatea suedeză de Științe Agricole, și Johannes Kahl, de la Asociația olandeză pentru sănătate și calitatea alimentelor.
Pe de altă parte, Ewa Rembiałkowska, de la Universitatea de Științe ale Vieții din Varșovia, a explicat cum alimentele bio sunt potențial mai benefice pentru sănătatea umană și cea a animalelor, decât produsele obișnuite. Ea a menționat „diferențele semnificative” în ce privește hormonii și sistemul imunitar ale animalelor hrănite organic și non-organic, în special începând cu a doua generație.
Conform studiilor cu animale, în urma alimentării cu produse bio, au fost înregistrate niveluri de fertilitate mai bune, rată de mortalitate la naștere mai mică și o imunitate mai puternică.
În pofida crizei economice și creșterii prețurilor la alimentele organice, piața acestui tip de produse a înregistrat la nivelul Uniunii Europene o creștere de 6% în 2013. Cei mai mari consumatori de produse organice în UE sunt Germania, Franța, Marea Britanie și Italia. Cei mai importanți producători de alimente organice în UE: Italia, Spania și Polonia.
Detalii despre ce face UE în privința agriculturii ecologice: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/index_ro.htm