4 aprilie 2014 – A doua parte a evenimentului ”Dialogul cu cetățenii”, cu participarea Comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș

Reprezentanța Comisiei Europene în România va organiza a doua parte a evenimentului ”Dialog cu cetățenii” cu participarea comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, pe 4 aprilie 2014, începând cu ora 16.00, la Sala Pictură a Teatrului Național București (Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, sector 1, Bucureşti).

Persoanele interesate sunt invitate să confirme participarea până joi, 27 martie 2014, la dna Carmen Praja – Reprezentanța CE în România, e-mail: carmen.praja@ec.europa.eu.

http://europedirect.cdimm.org/Dezbatere_Bucuresti/album/slides/DSCF1772.JPGPrima parte a Dezbaterii a avut loc la București, pe 17 martie 2014, însă a fost întreruptă din motive tehnice independente de voinţa organizatorilor. Dialogul dl Dacian Cioloș cu cetățenii a fost moderat jurnalistul Luca Niculescu și s-a axat pe abordarea a 3 teme de actualitate: cetățenia europeană, instituțiile europene și viitorul Europei. Participanți au fost în jur de 300 de cetățeni, reprezentanți ONG, studenți, jurnaliști din presa centrală și locală, precum și reprezentanți ai celor 31 Centre Europe Direct din România.

Fotografii: http://europedirect.cdimm.org/Dezbatere_Bucuresti/album/index.html

Înregistrare audio deschidere dezbatere: 01_Deschidere dezbatere

La finalul articolului găsiți toate înregistrările audio ale întrebărilor și răspunsurilor. Sursa: Adina POP – Glasul Maramureșului

În cele 45 de minute cât a fost posibilă desfășurarea dezbaterii, dl Cioloș a răspuns întrebărilor adresate de participanți și de asemenea, la întrebări transmise prin mediul on-line de alți cetățeni interesați, adresate de jurnalistul Luca Niculescu, moderatorul evenimentului.

Dezbaterea a debutat cu un sondaj ad-hoc în rândul participanților din sală, care la întrebarea ”Simțiți că opinia dvstră contează în UE”,  au răspuns DA – 58% și NU – 42%. Context: Un Eurobarometru recent arată că 56% dintre români se simt cetățeni ai UE (media UE este de 59%), iar 63% dintre români sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (media UE este de 51%). Cu toate acestea, numai 40% cunosc drepturile aferente calității de cetățean al UE și doar 19% consideră că vocea lor este auzită în UE (29% din media UE). 63% dintre români ar dori să afle mai multe despre drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE. Alte informații: http://ec.europa.eu/romania/news/21032014_dezbatere_cetateni_bruxelles_ro.htm

Întrebările adresate de participanți s-au referit la libera circulație în UE, inițiativa cetățenească europeană, dezvoltare rurală, păstrarea tradițiilor, spațiul Schengen, alegerile europarlamentare, Politica Agricolă Comună, derularea fondurilor europene în perioada 2014-2020,   etc.
După întreruperea dezbaterii, a avut loc o conferință de presă, în cadrul căreia Dl Dacian Cioloș a răspuns la alte întrebări ale jurnaliștilor din presa centrală și locală.

Din județul Maramureș au participat dna Margareta CĂPÎLNEAN – coordonator Centrul Europe Direct Maramureș și dra Adina POP – Glasul Maramureșului.

Pe 16 martie, Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat o întâlnire non-formală între reprezentanții celor 31 de Centre Europe Direct România, jurnaliștii din presa locală și Dl Dacian Cioloș, Dna Angela Filote – șefa Reprezentanței CE în România și Dna Ioana Marchiș – coordonatoarea Rețelei Europe Direct România, pentru o mai bună cunoaștere reciprocă și pentru a discuta despre nevoile de informare pe plan local.

http://europedirect.cdimm.org/Dezbatere_Bucuresti/album/slides/DSCN8644.JPG

De asemenea, p 17 martie 2014, după dezbatere, reprezentanții Centrele Europe Direct și jurnaliștii din presa locală au participat la o întâlnire organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, pe tema alegerilor europarlamenatre care vor avea loc pe 25 mai 2014.

Vă invităm să urmăriți înregistrările audio ale dialogului cu cetățenii al Dlui Dacian Cioloș – Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, structurate pe întrebări și răspunsuri, atât din cadrul Dezbaterii, cât și de la Conferința de presă.

Înregistrări dezbatere:

02_Initiativa cetateaneansca europeana

03_Conservarea traditiilor

04_Europa pentru cetateni

05_Alegerile europarlamentare

06_Dialogul cu cetatenii

07_Institutiile care lucreaza cu fonduri UE

08_Complexele cetatenilor romani

Înregistrări Conferință de presă (Întrebările adresate de jurnaliști nu se aud foarte clar, însă răspunsurile dlui Dacian Cioloș se aud foarte bine):

1_Alegeri europarlamentare

2_Dialogul cu cetatenii si Acordul de parteneriat 2014-2020

3_Situatie Ucraina si Raportul MVC

4_Situatie Ucraina 1

5_Acorduri parteneneriat UE – statele membre

6_PNDR

7_Viitorul UE – armată, constituție, limbă

8_Relatii cu Rusia

9_Date statistice

10_Libera circulatie a produselor

11_PAC

12_Regionalizare

13_Apartenenta la UE

14_PNDR

15_PAC si noul PE

Context

Ce sunt, de fapt, aceste dialoguri cu cetățenii?

În 2013, Comisia Europeană a lansat Anul European al Cetățenilor. Începând cu sfârșitul anului 2012, pe tot parcursul anului 2013 și continuând în 2014, anul alegerilor pentru Parlamentul European, deputați din Parlamentul European, Președintele și 21 de membri ai Comisiei au participat la dezbateri cu cetățeni din întreaga Europă pe tema așteptărilor acestora pentru viitor.

În cadrul a peste 50 de dialoguri diferite, cetățeni din toate categoriile sociale au discutat cu diferiți comisari, deputați în Parlamentul European și oameni politici de la nivel național și regional despre părerile lor în ceea ce privește rolul Europei în viitor.
Mai multe informații: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

Dialogurile au loc în cadrul Anului European al Cetățenilor, o inițiativă al cărei obiectiv este de a-i familiariza pe europeni cu drepturile lor în calitate de cetățeni ai Uniunii. Câteva dintre activitățile asociate acestui an continuă în 2014.

De ce organizează Comisia aceste dialoguri acum?

Pentru că Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii care vor urma sunt decisivi pentru viitorul Uniunii Europene, deoarece există multe opinii divergente cu privire la direcția pe care ar trebui să o urmeze Uniunea. Prin urmare, este esențial ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri. Procesul de integrare europeană ar trebui să fie însoțit de un efort de consolidare a legitimității democratice a Uniunii. Așadar, acum este mai important ca niciodată să ascultăm opiniile cetățenilor.

Care va fi rezultatul dialogurilor cu cetățenii?

Reacțiile cetățenilor vor ajuta Comisia în elaborarea planurilor pentru o viitoare reformă a UE. Unul dintre obiectivele principale ale acestor dialoguri este pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea Raport privind cetățenia UE, care prezintă 12 măsuri concrete noi pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii. Raportul privind cetățenia Uniunii reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cursul dialogurilor cu cetățenii pe tema drepturilor cetățenilor UE și a viitorului acestora.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol