26 septembrie – Ziua Europeană a Limbilor Străine: 10 sfaturi pentru reuşită în afacerile internaţionale
O strategie lingvistică reuşită poate porni de la câteva mici schimbări. Veţi vedea ce mare poate fi impactul acestora. Dacă ţineţi cont de limbile străine în toate acţiunile pe care le întreprindeţi, vă veţi deschide noi posibilităţi. Sfaturi concrete din partea unor întreprinderi mici care au valorificat limbile străine pentru a înregistra succese.
1. Adaptaţi-vă site-ul la diferite limbi şi culturi
Veţi câştiga astfel încrederea clienţilor potenţiali, cărora le va fi mai uşor să înţeleagă bine produsele şi serviciile pe care le oferiţi. De asemenea, veţi face astfel dovada unui angajament pe termen lung cu privire la piaţa pe care se află aceştia.
2. Oferiţi stagii de practică pentru studenţi străini
Luaţi în calcul opţiunea de a organiza stagii cu diferite durate pentru studenţi străini. Dacă identificaţi pe cineva dintr-o ţară în care intenţionaţi să faceţi afaceri, puteţi obţine în mod direct informaţii valoroase privind piaţa.
3. Instalaţi instrumente de tehnologie lingvistică
Programele pentru învăţarea limbilor străine, dicţionarele electronice şi bazele de date cu terminologie specială ar trebui să fie la dispoziţia tuturor celor care au nevoie de ele.
4. Cooperaţi cu universităţile locale
Interacţionaţi cu studenţii locali şi străini în vederea unor stagii de practică, a unor oportunităţi de consultanţă etc. Dumneavoastră veţi obţine un capital lingvistic şi cultural, iar ei vor câştiga o experienţă valoroasă.
5. Recrutaţi personal cu competenţe lingvistice dovedite
În lumea globalizată a afacerilor, competenţele de comunicare internaţională sunt un adevărat atu. Recrutaţi oameni care au investit în formarea şi dezvoltarea acestor competenţe şi care au curajul de a le folosi.
6. Recrutaţi vorbitori nativi
Limbile străine înseamnă întâlniri cu oameni şi culturi diferite. Căutaţi vorbitori nativi pentru a oferi atuuri lingvistice companiei dumneavoastră, precum şi o perspectivă deosebit de utilă asupra culturilor străine şi exemple practice de comunicare interculturală de zi cu zi.
7. Organizaţi cursuri de limbi străine pentru vânzări şi negocieri
Învăţaţi metode de a vă convinge clienţii în limba lor. Există cursuri intensive specializate de limbi străine pentru scopuri specifice.
8. Folosiţi serviciile unor traducători şi interpreţi profesionişti
Pentru documentele oficiale, un context juridic, servicii post-vânzare – folosiţi serviciile unor profesionişti pentru a obţine rezultate finale maxime. Pentru traducerea site-ului şi a materialelor dumneavoastră promoţionale sunt necesare, de asemenea, competenţe lingvistice şi cunoştinţe culturale.
9. Angajaţi agenţi locali
Când pătrundeţi pe o piaţă nouă, gândiţi-vă să angajaţi un partener local cu sediul în ţara respectivă. Acest partener local vă va ajuta enorm la cercetarea de piaţă, negocierile locale, procedurile administrative etc.
10. Organizaţi sesiuni de informare culturală pentru personalul dumneavoastră
Sesiunile de informare culturală sunt foarte utile pentru angajaţii care intră în contact cu persoane care aparţin unor culturi străine şi vă permit să vă pregătiţi temeinic înainte de a pătrunde pe o piaţă nouă sau de a călători în străinătate. În acelaşi timp, acestea pot motiva angajaţii.