𝐂𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 – 𝐫𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟎

În Europa, calitatea mai bună a aerului a dus la scăderea semnificativă a numărului de decese premature în ultimii zece ani. Cu toate acestea, cele mai recente date oficiale ale Agenției Europene de Mediu (AEM) arată că aproape toți europenii sunt încă afectați de poluarea aerului, care provoacă decesul prematur a circa 400 000 de persoane pe întreg continentul.
Raportul AEM intitulat 𝐀𝐢𝐫 𝐪𝐮𝐚𝐥𝐢𝐭𝐲 𝐢𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞 — 𝟐𝟎𝟐𝟎 𝐫𝐞𝐩𝐨𝐫𝐭 („𝐂𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 – 𝐫𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟎”) arată că valoarea limită a Uniunii Europene pentru particulele fine de materie (PM2.5) a fost depășită, în 2018, de șase state membre: Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, Polonia și România. Doar patru țări din Europa — Estonia, Finlanda, Islanda și Irlanda — au înregistrat concentrații mai mici ale particulelor fine de materie în raport cu valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care sunt mai stricte.
Noua analiză a AEM se bazează pe cele mai recente date oficiale privind calitatea aerului obținute de la peste 4 000 de stații de monitorizare din întreaga Europă, în 2018.
AEM estimează că expunerea la particule fine de materie a cauzat aproape 417 000 de decese premature în 41 de țări din Europa în 2018. În jur de 379 000 din aceste decese au fost înregistrate în cele 28 de state membre ale UE, numărul de decese premature cauzate de dioxidul de azot (NO2) și de ozonul troposferic (O3) fiind de 54 000, respectiv 19 000. (Cele trei cifre reprezintă estimări distincte și nu trebuie însumate, pentru a evita dubla contabilizare).
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol